A brit kormány új bevándorláspolitikája szerint a vállalatoknak nyilvánosságra kell majd hozniuk, mennyi vendégmunkást alkalmaznak. Eközben Angela Merkel kancellár arra kérte a német vállalatokat, hogy részesítsék előnyben az EU alapértékeit brit üzleteikkel szemben.

A brit vállalatokat hamarosan kötelezhetik arra, hogy nyilvánosságra hozzák, hány külföldit alkalmaznak - írta a CNN a kormányzó konzervatív párt éves kongresszusán elhangzottakat összegezve. Ez az intézkedés része lenne a kormány új bevándorláspolitikájának, amelynek célja az országba érkező vendégmunkások számának csökkentése.

A lépés bejelentésével egyidejűleg Amber Rudd, a kormány biztonsági és bevándorlási kérdésekkel foglalkozó megbízottja elismerte, hogy a munkanélküliség ráta 11 éves mélyponton, 4,9 százalékon van. A változtatásokra azért van szükség szerinte, hogy a bevándorlók a munkaerőpiac lyukait töltsék fel, ne britek elől vegyék el a munkahelyeket.

Nem kéne sértegetni!

Rudd kijelentése azonnal heves reakciót váltott ki a pakisztáni származású Sadiq Khanból, London polgármesteréből, aki szerint ezzel a kormány nagyon rossz üzenetet küld a Nagy-Britanniában és a világon élő külföldieknek, akik munkájukkal hozzájárulnak az ország gazdagodásához. A brit főváros lakosainak nagyjából 40 százaléka a szigetországon kívül született.

A kormánymegbízott azzal védekezett a héten adott lapinterjújában, hogy vállalatok elszámoltatása vendégmunkásaikkal csak az egyik lehetőség, amit vizsgálnak. A további ötletek között szerepel, a diákvízumok kiadásának korlátozása, valamint azoknak a szabályoknak a szigorítása, amelyek alapján a cégeknek bizonyítaniuk kell, hogy egy bizonyos munkahelyre azért keresnek külföldit, mert nem találnak megfelelő képzettséggel rendelkező britet.

Itt a válasz

Angela Merkel német kancellár a korábbinál sokkal keményebb hangon szólalt meg a Brexittel kapcsolatban néhány nappal azt követően, hogy brit kollégája Theresa May bejelentette: kormánya legkésőbb 2017. március végéig benyújtja az uniós kilépési procedúra megindítására vonatkozó kérelmét az EU-nak. Nem fogalmazott bonyolultan - derült ki a Guardian cikkéből.

Ha bármilyen kivételt adnánk az egységes európai piaci részvétel szabályai alól, azzal a rendszer szintjén veszélyeztetnénk az egész Európai Uniót. Merkel a német vállalatokhoz fordult, arra kérve a tulajdonosaikat és a vezetőiket, hogy támogassák annak az alapelvnek az érvényesítését, miszerint Nagy-Britannia csak akkor maradhat az egységes piac része, ha elfogadja a négy uniós szabadság alapelvét, így a munkaerő szabad áramlásának elvét is.

El lehet felejteni

Ezzel kihúzta a szőnyeget a brit kilépés híveinek egyik legfőbb érve alól. Ez úgy szólt, hogy a német cégek, amelyek jelentős exportot bonyolítanak le a szigetországba, mindenképpen ragaszkodni fognak Nagy-Britannia benntartásához az egységes piacon.

A kereskedelemben, a befektetésekben és az egységes piac ügyeiben fontosabb a szolidaritás a többi uniós tagországgal, mint német cégek brit üzlete - mondta Markus Kerber a legnagyobb német ipari szakmai szövetség. a BDI vezetője. Akinek Merkel szavai nem voltak elegek, ezt hallva talán nem kételkednek abban, hogy Németország kész a kemény Brexitre.

És hogy még egyértelműbb legyen, Jens Spahn, a CDU egyik vezető politikusa is beszállt a keménykedésbe. Nem kínálhatunk semmiféle különleges bánásmódot, mert annak az lenne a vége, hogy rövid időn belül 27 külön megállapodást kellene kötniük az uniós országoknak egymással. Ezzel vége lenne az Európai Uniónak.

Forrás: napi.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 749 400 megtekintés

Videó: 48 951 419 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031886

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh