Az EU tagjai megegyeztek arról, hogy azonnali hatállyal korlátozásokat vezetnek be az új iráni olajimportra vonatkozó szerződésekkel kapcsolatban. A már meglevő olajbeszerzések tekintetében július 1-ig van lehetőség új forrásokat keresniük az országoknak.

A külügyminiszterek mai ülésén arról is megállapodtak az országok, hogy befagyasztják az iráni központi bank eszközeit és korlátozzák a bankkal való arany és egyéb nemesfémek kereskedelmét. Az olajembargó hatásait május előtt vizsgálja majd felül az EU.

Az EU lépésére az iráni politikai vezetők azonnali üzenetekkel reagáltak. Ismét elhangzott a Hormuzi-szoros lezárásának lehetősége, de Irán az európai olajexport azonnali felfüggesztését is fontolgatja, hogy az országoknak ne legyen idejük új forrásokat keresni.

Az amerikaiak eközben további szankciókkal szeretnék megakadályozni, hogy Irán az atomfegyver létrehozásához szükséges forrásokhoz juthasson. Ennek érdekében tiltanák, hogy olyan olajvállalatok, mint például a BP az iráni nemzeti olajvállalattal együttműködésben folytatott kutatás termelési projekteken tovább dolgozzon. A BP a Shah Deniz gázmezőben rendelkezik 10%-os részesedéssel, mely az európai gázellátás szempontjából is kiemelt fontosságú projekt. Ezért a BP mellett az EU is erősen lobbizik azért, hogy a Shah Deniz kikerülhessen a korlátozás alól.

Forrás: portfolio.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 346 571 megtekintés

Videó: 38 575 690 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5897337

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh