1,05 dollárra csökkent az euró árfolyama, miután kiderült: Olaszországban, az eurózóna harmadik legfontosabb országában Renzi miniszterelnök elveszítette a népszavazást. A kormányfő lemond, és ez általános bizonytalanságot jelent.

Itáliában ugyanis egyre erősebbek az Európa-ellenes pártok és mozgalmak. Az euró két ok miatt nem kezdett szabadesésbe az olasz népszavazás után: egyrészt, mert a piacok előre beárazták Renzi miniszterelnök vereségét. Másrészt pedig Ausztriában győzött a mérsékelt jelölt, így nem lesz szélsőjobboldali euroszkeptikus államfője annak az országnak, ahol Hitler született. Jövőre választások lesznek Franciaországban, Hollandiában és Németországban – ez viharos időszakot ígér az eurózónában. Sokan már felkészülnek arra, hogy az euró értéke egyenlő lesz a dolláréval, ennek pedig komoly hatása lehet a reálgazdaságra.

Az olasz bankrendszert is megrázza a népszavazás eredménye. Itália harmadik legnagyobb bankjának sürgősen 5 milliárd eurót kell szereznie, különben nehezen kerülheti el a csődöt. Ki ad pénzt egy ilyen bizonytalan helyzetben lévő ország csődközeli bankjának? A Paschi di Siena Olaszország egyik legrégibb patinás pénzintézete, de a 2008-as nagy pénzügyi válság óta nem tud magához térni. Egész Itália pénzügyi rendszere bajban volt már a népszavazás előtt is. Berlusconi egykori miniszterelnök felvetette: ki kellene lépni az eurózónából! Berlusconi már megbukott. Utána jött a baloldali Renzi, aki reformokkal akarta stabilizálni hazáját. Most ő is megbukott, így Itália komoly bajba került – épp úgy mint az eurózóna, melynek Olaszország a harmadik legerősebb állama.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 433 megtekintés

Videó: 48 939 474 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029724

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh