Lengyelország a múlt héten sikeresen bocsátotta ki a világ első zöld államkötvényét. A bevont forrásokból környezetvédelmi beruházásokat finanszíroz majd a lengyel állam, a legnagyobb vásárlók osztrák és német befektetők voltak.

Lengyelország a múlt héten sikeresen hajtotta végre a világ első, állami zöld kötvény kibocsátását - írja az osztrák Börsen-Kurier című lap. A lengyel államnak összesen 750 millió euró értékben sikerült eladnia a kötvényekből, ami jóval magasabb az eredetileg tervezett 500 millió eurós mennyiségnél. A kibocsátás során a befektetők jelentősen túljegyezték a felajánlott mennyiséget, összesen 1,5 milliárd eurónyi kötvény megvásárlására érkezett ajánlat. A kötvények futamideje öt év, hozamuk 48 bázisponttal haladja meg az irányadó ötéves lengyel államkötvények hozamát, ami alacsonyabb az eredetileg tervezett 60 bázispontnál.

A zöld kötvények egy egyelőre kicsi, de dinamikus részét jelentik a globális kötvénypiacnak. A Climate Bonds Initiative becslései szerint idén világszerte összesen 77 milliárd dollár (kb. 74 milliárd euró) értékben bocsátottak ki ilyen kötvényeket. Bár a kibocsátók mintegy negyede állami tulajdonú vállalat vagy fejlesztési bank volt, Lengyelország az első, amely államkötvényeket adott el kizárólag környezetvédelmi projektek finanszírozására. A lengyelek ezzel megelőzték a szintén hasonló lépésre készülő Franciaországot, Luxemburgot és Nigériát is. Franciaország még szeptemberben jelentette be, hogy hasonló lépésre készül, azonban azóta nem látott újabb hír napvilágot a francia zöld kötvényekről.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők meglepőnek nevezték, hogy pont a lengyelek nyerték a versenyfutást. Az ország ugyanis nemrég pont a környezetvédelem területén különbözött össze az Európai Unióval. Szénbányászatának és az ehhez kapcsolódó iparának védelme érdekében ugyanis az új szélerőművek telepítését megnehezítő törvényeket hoztak.

Az ország elsődleges energiaszükségletének mintegy 55 százaléka, az áramtermelés 92 százaléka szén alapú - derül ki a Nemzetközi Energetikai Ügynökség legutóbbi jelentéséből. Ugyanakkor Lengyelország is aláírta a klímavédelemről szóló Párizsi egyezményt és kötelezettséget vállalat káros anyag kibocsátásának csökkentésére. Pont a kormány megújuló energetikával kapcsolatos felemás hozzáállása miatt a potenciális befektetők meglehetősen szkeptikusak voltak a kibocsátást megelőző road-show során.

A lengyel kormány a befektetők aggodalmait enyhítendő, korábban megbízta a Sustainalytics nevű független elemzőcéget, hogy minősítse az ország zöld kötvények kibocsátására vonatkozó szabályrendszerét. A cég a lengyel rendszert erősnek, hitelesnek és transzparensnek nevezte. Ezen kívül megállapította, hogy az megfelel az International Capital Markets Association zöld kötvényekre vonatkozó szabályainak - írja a moderninvestor.com. A kibocsátás fő szervezője a HSBC, amely elvileg felelősséget vállal arra, hogy a befolyó forrásokat valóban környezetvédelmi beruházásokra fordítsa a kibocsátó ország.

A kötvények 61 százaléka olyan intézmények kezébe került, amelyeket kifejezetten ilyen típusú befektetések finanszírozására hoztak létre. A vásárlók legnagyobb része német, illetve osztrák intézmény volt, ők vitték el a teljes mennyiség 27 százalékát.

A sikeres kibocsátás marketing sikernek is tekinthető az ország részéről az Európai Unióval történt viták után - mondta Peter Schottmüller, a frankfurti Deka Investment Gmbh szakértője a Bloombergnek. A lengyel kötvénypiacon ráadásul egy komolyabb eladási hullám is kibontakozott az elmúlt hónapokban, egyrészt a kormány korábbi lépései, másrészt a Fed kamatemelését megelőző általános rossz hangulat miatt.

Forrás: napi.hu / climatebonds.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 413 megtekintés

Videó: 47 970 741 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887766

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh