Szíriában közel a tartós tűzszünet és a politikai megoldás - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában.

A tárcavezető elmondta: Törökország és Oroszország között ebben a két témakörben már megállapodás is született és az egyezmény bármelyik pillanatban életbe léphet. Cavusoglu felhívta a figyelmet: a terrorszervezetekre nem vonatkozik majd a fegyvernyugvás, ezért Ankara folytatja Eufráteszi Pajzs fedőnevű hadműveletét Észak-Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) és a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) milíciái ellen.   

A külügyminiszter jelezte: a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) politikai tömörülés az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése értelmében nem vesz részt a kazah fővárosban, Asztanában, várhatóan január második felétől tartandó béketárgyalásokon.   

Cavusoglu szerint a politikai átmenet "lehetetlen" Bassár el-Aszad szíriai elnök bevonásával, mert az ellenzék nem fogadná el.   

Az Anadolu török állami hírügynökség szerdán korábban azt jelentette, hogy a Szíria északi részére benyomuló Törökország és az Aszadot fegyveresen is támogató Oroszország megállapodott az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet feltételeiről. A jelentés alapján az általános fegyvernyugvás már szerda éjféltől életbe léphet.   

A két hete Aleppóval kapcsolatban kötött fegyvernyugvás kiszélesítését előirányzó egyezségről annyit lehet tudni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly decemberben elfogadott, a szíriai békefolyamatot szabályozó, 2254. számú határozatán alapszik, a terrorszervezetekre nem vonatkozik, de arról nincs információ, hogy a megállapodás pontosan melyik csoportokat kezeli terrorszervezetként. Ankara a PYD-t terrorszervezetnek tartja.

 

A Törökország támogatta ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) "semlegesítette" az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet 44 fegyveresét, és megsebesítette további 117 tagját az észak-szíriai Báb városban - közölte a török haderő szerdán.

A beszámoló szerint a török tüzérség csapást mért a dzsihadisták 154 hadállására is, de az összecsapásokban megsebesült az SZSZH 7 fegyverese is.   

Ankara augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson az Eufrátesz folyó nyugati oldalán egy ötezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől. Az SZSZH eddig 1900 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá, és immár több mint egy hónapja ostrom alatt tartja az IÁ második legfontosabb szíriai fészkét, Báb városát.   

A szerda reggeli órákban újabb kommandósok, lánctalpasok és páncélautók érkeztek a Szíriával határos török Kilis tartomány Elbeyli körzetéből Báb térségébe.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 586 megtekintés

Videó: 48 293 089 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920056

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh