Az Amerikai Egyesült Államokban végső fázisába lép a Foreign Assistance Data Review nevű program, ami – az orosz mintához hasonlóan – listázza a külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteket.

A külügyminisztérium pénteken kiadott közleménye szerint idén ér végső fázisába a sokéves terv, mellyel végül nyilvántartásba vesznek minden, külföldről anyagi támogatásban részesülő civil szervezetet.

A Foreign Assistance Data Review programot 2014-ben indították, megvalósítására négy fázisban kerül sor. Az első lépés 2015 decemberében történt: ez annak feltérképezését jelentette, hogyan lehet eredményesen nyomon követni és jelenteni a külföldi támogatottságra vonatkozó adatokat. A második lépést 2016 szeptemberében egy index kidolgozása jelentette; ennek során meghatározták azt az 57 adatelemet, amit standardizálva lehetővé válik a különböző típusú társadalmi szervezetek egységes rendszerben kezelése. A közlemény szerint az utolsó két fázis az adatközlés követelményeit és a szükséges költségvetési keretet állapítja meg. Ezt követően válik lehetővé azon civil szervezetek (NGO-k), ill. kulturális szervezetek nyilvántartása, melyek külföldi támogatásban részesülnek.

A külügyminisztérium ráadásul egy olyan időszakban számolt be erről az lépésről, amikor a világ egyre több országa kezdi el nyilvántartani az USA által támogatott civil szervezeteket.

A civil szervezetek számos esetben amiatt részesülnek külföldi támogatásban, mert – akár tagjaik tudta nélkül is – részét képezik az USA hibrid háborús programjának. Ez a hibrid háborús stratégia lehetővé teszi az amerikai nemzetbiztonsági szolgálatok számára, hogy idegen országban civil szervezetek és sajtóorgánumok működtetésével aláássák a számukra problémát jelentő kormány közmegítélését, majd megbuktassák azt.

Egy orosz geopolitikai szakértő, Andrej Koribko tanulmányában kifejti, hogy amennyiben egy rivális kormány ellenállást tanúsít az úgynevezett „puha erővel” (soft power) szemben, és elkezdi ellehetetleníteni az ilyen szervezetek működését, a hibrid háború egy következő fázisában sor kerülhet külföldről irányított erőszakos kormányváltásra is, ami gyakran belföldi extrémista csoportok felhasználásával történik.

Forrás: hidfo.ru / sputniknews.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 834 190 megtekintés

Videó: 49 012 921 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7042233

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh