Kész vagyok találkozni Putyin elnökkel – hangsúlyozta az USA megválasztott elnöke, aki korábban belevaló fickónak nevezte az orosz államfőt. Donald Trump a Wall Street Journal-nak elmondta: egyelőre fenntartja a szankciókat Oroszország ellen, de ha később megállapodásra jut Putyin elnökkel, akkor feloldhatják azokat.

A szankciókat az USA és az EU azért vezette be Oroszország ellen, mert az ukrajnai válság idején Moszkva a Krímet Oroszországhoz csatolta egy népszavazás után. Korábban Trump úgy nyilatkozott: az is hülye, aki nem törekszik jó kapcsolatokra Oroszországgal.

Közben szenátusi vizsgálóbizottság alakult, hogy kiderítse: mi igaz abból, hogy Oroszország aktívan támogatta Trump megválasztását. Egy kétes értékű dokumentum szerint az orosz hírszerzésnek olyan dossziéja van az USA leendő elnökéről, mellyel kézben tudják tartani őt. Trump természetesen cáfol. Nemzetbiztonsági tanácsadója, Flynn tábornok igen jó kapcsolatokat ápol Moszkvával. Ugyanez a helyzet a külügyminiszterrel. Rex Tillersont Putyin elnök annak idején kitüntette, amikor az ExxonMobil főnökeként szorosan együttműködött orosz cégekkel különböző nagy olajbizniszekben.

Trump Kínával kapcsolatban azt mondta, hogy a korábban tabunak tekintett “egy Kína” elv számára alku kérdése. Vagyis a kínaiakkal folyó vitában újra akarja tárgyalni azt, amit az USA több mint három évtizede elismert: Peking egész Kína ura, Tajvan csak egy tartománya a Mennyei Birodalomnak. Tajvan elnökasszonya felhívta Donald Trumpot, és gratulált neki a megválasztása alkalmából. Ezt Pekingben igen rossz néven vették.

Persze Trump számára ez csak egy tétel a tárgyalásokon. A fő ellentét a gazdaságban van. Az USA leendő elnöke újra azzal vádolta Kínát, hogy manipulálja a jüant, hogy így kereskedelmi előnyhöz jusson. Szakértők arra mutatnak rá, hogy ez tíz éve így volt, de már nem igaz. Ma Pekingben a jegybank – épp ellenkezőleg – nem le, hanem fel akarja értékelni a jüant, hogy így az export helyett a hazai piacra irányítsa a cégek figyelmét. A helyzet paradoxona az, hogy Trump megválasztása miatt erősödött a dollár szinte minden más valutával szemben. Ez pedig rontja az amerikai export esélyeit, noha az USA elnöke épp ezeket szeretné javítani.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 862 megtekintés

Videó: 48 303 678 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921118

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh