San Francisco pert indított kedden Donald Trump ellen, mert egyik első elnöki rendeletében kiltásába helyezte a szövetségi támogatás megvonását azon városoktól, amelyek menedéket nyújtanak illegális bevándorlóknak.

A keresetet a kaliforniai város polgármestere, Ed Lee és államügyésze, Dennis Herrera nyújtotta be. Érvelésük szerint az elnöki rendelet sérti az amerikai alkotmány 10. kiegészítését, amely szerint a szövetségi kormány számára nem rögzített hatáskörökkel az egyes államok rendelkeznek.   

"A törvény égbekiáltó semmibevételével az Egyesült Államok elnöke a helyi hatóságokat arra próbálja rákényszeríteni, hogy hagyjanak fel azzal, amit a +menedékvárosok+ politikájaként ismerünk" - olvasható a San Franciscó-i szövetségi bírósághoz benyújtott keresetben.   

A városházán tartott sajtótájékoztatóján Dennis Herrera kifejtette, hogy San Francisco "menedékvárosi" politikájának az a célja, hogy bátorítsa az illegális bevándorlókat a bűncselekmények bejelentésére, felgöngyölítésük segítésére, s ne tartsanak attól, hogy kiutasítják őket az országból. Ennek érdekében a városvezetés korlátozza alkalmazottait abban, hogy segítséget nyújtsanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodók kiutasításában.   

Herrera azt fejtegette, hogy ez a "menedékvárosi politika" biztonságosabbá teszi azokat a megyéket és városokat, ahol ezt alkalmazzák. Az államügyész becslései szerint mintegy 400 ilyen helység van Amerika-szerte, s az általa ismert felmérések szerint ezeken a helyeken kevesebb a bűncselekmény mint másutt.   

"Trump elnök rendelete azzal próbálkozik hogy a városi és állami alkalmazottakat szövetségi bevándorlási munkatársakká változtassa, s ez alkotmányellenes" - fogalmazott a sajtóértekezleten az államügyész.   

Donald Trump január 25-én, az amerikai-mexikói határon megépítendő falról szóló rendeletével egyidejűleg adta ki azt az elnöki rendeletet, amely arról szól, hogy együttműködésre bírja a "menedékvárosok" vezetőit az illegális bevándorlás ellen meghirdetett politikájához. Ilyen "menedékvárosként" tartják számon például San Francisco mellett - Los Angelest, Seattle-t, Chicagót, Bostont, Denvert, Philadelphiát. A nem együttműködő városoktól az elnök megvonná a jelentős összegű szövetségi támogatást. Több nagyváros, így Los Angeles és Chicago már jelezte, hogy nem fog együttműködni, míg például Miami támogatja az elnöki rendeletben foglaltakat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 51 154 487 megtekintés

Videó: 30 112 649 megtekintés

Látogatók

Összesen5321821

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh