A nyersanyagárak alakulása jelenti ugyan a legnagyobb hosszú távú kockázatot a globális energiaipari átalakulásra nézve, a viszonylag lassú világgazdasági növekedés miatt azonban nagy hangsúlyt kell helyezni az innovációra, a termelékenységet fokozó technológiák és új üzleti modellek alkalmazására, miközben nem szabad figyelmen kívül hagyni az ipari digitalizáció terjedésével együtt járó veszélyeket sem - állapítja meg a World Energy Council csütörtökön publikált tanulmánya.

A mintegy 1200 energiaipari vezető megkérdezésével összeállított "World Energy Issues Monitor 2017" felmérés a folyamatban lévő globális energiaipari átalakulással párhuzamosan, de térségenként eltérő hangsúllyal jelentkező új kihívásokra összpontosít.
   
A legnagyobb jelentőséget az energiaipari átalakulás további üteme és iránya szempontjából a nyersanyagárak, a szénhidrogénárak alakulásának tulajdonítják a megkérdezett szakértők. A klímaváltozással kapcsolatos aggodalmaknak ugyanakkor - meglepő módon - csökken az energiapolitikai súlya, de nem azért, mert a döntéshozók már kisebb jelentőséget tulajdonítanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének, hanem mert megfelelőnek tartják a már megkötött egyezményekkel kijelölt irányt - állapítja meg a dokumentum.
   
A technológiai fejlődés és az innováció kulcsfontosságú szerepet játszik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében és a megújuló energiaforrások kiaknázási arányának a növelésében. Az egyre több nap- és szélenergia alapú áramtermelő kapacitás jelenleg is gyors ütemben zajló üzembe helyezése láttán bizton lehet számítani a megújuló energiaforrások részarányának folyamatos emelkedésére a globális energiamixben. A villamosenergia-tárolási technológiák, különösen az akkumulátorok fejlődésével pedig a nem túl távoli jövőben az elektromos járműveknek köszönhetően már megindulhat a szállítási ágazat forradalmi átalakulása is.
   
A hagyományos energiaforrások közül csak a cseppfolyósított földgáz (LNG) jelentősége növekszik a jövőben, a többi a globális energiatermelés biztos pontjaként szolgál tovább még egy ideig, vagy csökken a jelentősége.
   
A tanulmány egyik leglényegesebb megállapítása, hogy régiónként eltérő súllyal kezelik majd a döntéshozók a technológiai fejlődéssel, az ipari digitalizációval együtt járó veszélyeket. Az OECD-országokban például nagy jelentőséget tulajdonítanak majd az energiaipari infrastruktúrát veszélyeztető kibertámadásoknak, míg a főként az időjárási kockázatokra összpontosító afrikai és latin-amerikai térségben kisebb jelentőséggel bír majd ez a probléma.

Forrás: MTI / worldenergy.org

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 704 318 megtekintés

Videó: 48 917 385 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025354

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh