Oroszország kedden hadrendbe állította, és a rakétatámadást előrejelző rendszerébe kapcsolta a Kalinyingrádi területen kiépített rakétavédelmi radarállomását válaszul az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi pajzsra - közölte Dmitrij Medvegyev orosz elnök.

A lokátort kedden meglátogató elnök maga adott parancsot a létesítmény hadrendbe állítására az orosz űrerők kötelékében, s parancs végrehajtását jelentették is a katonák Medvegyevnek, mint azt a Rosszija 24 orosz hírtelevízió adásában sugározták.

Az orosz elnök - aki a kormányzó Egységes Oroszország párt miniszterelnök-jelöltje a hétvégi parlamenti választásokon - azt hangoztatta: reméli, hogy partnereik ezt az intézkedést az első olyan orosz lépésnek tekintik, amely megmutatja, hogy Oroszország kész megfelelő választ adni a nyugati rakétavédelmi pajzs kiépítése jelentette fenyegetésre. Hangoztatta, hogy a kalinyingrádi rakétavédelmi rendszer beélesítése része az amerikai rakétavédelmi pajzs európai telepítésének folytatása miatt november 23-án bejelentett orosz válaszlépéseknek.

Dmitrij Medvegyev hozzátette, hogy a "Voronyezs-DM" radarrendszer nem jelent fenyegetést Oroszország szomszédai számára, és nem zárja be az ajtókat a párbeszéd előtt.

"Még egyszer megismétlem, hogy az adott helyzetben a NATO-tagállamoknak, az Egyesült Államoknak és az európai partnereknek kell a végső döntést meghozni arról, hogyan állnak hozzá a kérdéshez. A döntés az ő kezükben van" - mondta az orosz elnök.

Az orosz államfő azt is kijelentette: ha a nyugati partnerek nem hallják meg Moszkva jelzéseit az európai rakétapajzs miatt kialakult helyzettel kapcsolatosan, akkor Oroszország egyéb védelmi eszközökhöz nyúl, beleértve a komolyabb lépéseket, mint például a csapásmérő egységek telepítését is.

November 23-án Dmitrij Medvegyev orosz államfő élő televíziós beszédben jelentette be, hogy utasítást adott a kalinyingrádi területen lévő, rakétatámadásokat előrejelző új radarrendszer üzembe helyezésére, és kilátásba helyezte: megegyezés hiányában rakétákkal céloztatja meg az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeit, valamint megerősítik a hadászati atomfegyverek harcfedezetét. Emellett figyelmeztetett arra is, hogy ha nem változik a Nyugat álláspontja, Oroszország kiléphet a START-szerződésből is.

Forrás: MTI

A hidegháború feléledésével kapcsolatos bejegyzésünket itt olvashatja: Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 865 362 megtekintés

Videó: 49 917 940 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7140441

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh