A malajziai járat eltűnése miatt a szabályozó hatóság 2021-től kezdve új előírásokat léptet hatályba.

Közel két év telt el a Malaysian Airlines MH370-es járatának eltűnése óta és ugyan nemrég ismét kisodrodott az óceánpartra egy darab a borításból, még mindig nem lehet tudni, hogy hol lehetnek a repülőgép roncsai. Az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez tartozó Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) változtatásokat szeretne elérni, amelyek közül kiemelkedik az az elképzelés, hogy valós időben követnék az utasszállító repülőgépeket, amelyeknek vészhelyzetben helyzetjelzéseket kellene sugározniuk.

Az ICAO megakadályozná az MH370-es esetéhez hasonló baleseteket, illetve eltűnéseket. A szervezet gyakorlatilag az 1944. december 7-én megkötött chicagói nemzetközi polgári légi közlekedési egyezményt módosította. A korábbi dokumentumot 191 ország írta alá, köztük Magyarország is 1969. szeptember 30-án.

Az új intézkedéscsomag lényege, hogy az utasszállító repülőgépeket olyan eszközökkel szerelik fel, amelyek vészhelyzetben percenként közlik majd az adott járat pontos tartózkodási helyzetét. Egy további változtatás, hogy a pilótafülkében a hangrögzítő berendezés 25 órán át fog működni, így az esetleges balesetek után jobban nyomon lehet majd követni az eseményeket. Javítanának a fekete dobozokon is, hogy azokat gyorsabban meg lehessen találni.

A légitársaságok 5 év türelmi időt kaptak, az új előírásokat 2021-től kötelező alkalmazni. Az egyelőre még nyitott kérdés, hogy a szabályokat hogyan ültetnék át a gyakorlatba. Kérdéses például, hogy minden repülőgéptípust felszerelnek-e majd a vészhelyzeti adókkal és egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az előírások alkalmazása mekkora plusz költségeket róna a cégekre.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 808 megtekintés

Videó: 48 284 004 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919172

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh