Az iráni haditengerészet 2008 óta rendszeresen tart járőröket az Ádeni-öbölben, hogy biztosítsa az olajkereskedelmi útvonalat az iráni hajók számára. Ennek hatékonysága szolgált alapul a jelenlét további kiterjesztésére, és az elmúlt egy évben az Iszlám Köztársaság növelte jelenlétét a nemzetközi vizeken, flottát telepített az Indiai-óceánra és 2011 februárban először a Földközi-tengerre is.

Tegnap az iráni haditengerészet két hajója érkezett meg a szíriai Tartus kikötőjébe, hivatalosan hogy az egy évvel ezelőtt megkötött szerződés értelmében kiképzést nyújtsanak a szír haditengerészet egységeinek. Az iráni flottának, mely egy rombolóból és egy támogató hajóból áll, egy nappal korábban az egyiptomi hadsereg gond nélkül megadta az engedélyt, hogy a Szuezi-csatornán keresztül haladva át jussanak ki a Földközi-tengerre.

A hír várhatóan a cionista befolyás alatt álló országok hangos nemtetszését fogja kiváltani - de számítani lehetett az ilyesmire, mióta Szíria hivatalosan is iráni alakulatokat hívott az országba a stratégiai pontok biztosítására. A szíriai konfliktus így egy olyan ütközőponttá vált, ahol a nagyhatalmak felsorakoznak egymást támogatva, és a térségi konfliktus szinte akármelyik pillanatban globális háborúvá nőheti ki magát.

Forrás: jovonk.info Kattintson ide...

Kapcsolódó bejegyzésünket itt olvashatják:

Civilek a célkeresztben Kattintson ide...