A német védelmi miniszter arra figyelmeztette Tel-Avivot, hogy tartózkodjon a katonai hősködéstől Iránnal szemben, miközben az Egyesült Államok és Izrael által gerjesztett háborús retorika egyre erősödik.

Thomas de Maiziere, német védelmi miniszter szombaton a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung-nak adott interjúban kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság elleni ilyen jellegű erőfeszítéseik nagy valószínűséggel hiába valónak bizonyulnának.

A miniszter figyelmeztette az izraeli rezsimet az egyértelmű „politikai károkra” is, amelyeket egy esetleges Irán elleni támadás következményeként szenvednének el.

Az elmúlt hetekben az izraeli vezetés egyre komolyabb fenyegetésekkel bombázza Iránt, arra az esetre, ha az USA kezdeményezésére bevezetett szankciók nem járnának sikerrel, azaz nem lesznek képesek megállítani Irán atomprogramját.

Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter február 9-én azt mondta, „ha a nemzetközi szankciók nem járnak sikerrel, Izrael igen sok alternatív eszközzel rendelkezik az iráni atomprogram megállítására.”

A hónap elején Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy amennyiben a nyugat által Irán ellen bevezetett szankciók nem képesek megállítani az ország atomprogramját, a katonai opciót is számba kell venni, mint lehetőséget.

A nyilatkozatháború közben Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter február 2-án azt állította, hogy Izrael nagy eséllyel indíthat támadást Irán ellen 2012. áprilisa és júniusa között.

„Az amerikai vezetés szeretné egyértelművé tenni Teherán számára: az Egyesült Államok 60-éves elkötelezettséget vállalt Izrael biztonságáért és amennyiben izraeli lakott területeket támadás ér, az Egyesült Államoknak kötelessége Izrael segítségére sietni,” idézi Panettát a Washington Post cikke.

Mivel a cikk egy izraeli első-csapás lehetőségét taglalja, a fenti kijelentést csak úgy értelmezhetjük, hogy amennyiben Irán válaszcsapást mérne Izraelre, az Egyesült Államok azonnal belépne a konfliktusba.

Washington és Tel-Aviv folyamatosan a „katonai opcióval” fenyegeti Iránt, hogy megállítsa az ország békés célú atomprogramját, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szoros felügyeletével folytat.

Irán visszautasította a nyugati médiában rendszeresen megjelenő vádakat és emlékeztette kritizálóit, hogy mint az Atomsorompó Egyezmény egyik aláírójának és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tagországának joga van a nukleáris technológia békés célú alkalmazására.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

Zanzibar Guru

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 48 749 393 megtekintés

Videó: 28 070 004 megtekintés

Látogatók

Összesen5166306

Jelenleg az oldalon

17
Online

Interreg CE1013 REFREsh