Nem újult meg hivatalosan annak a memorandumnak a hatálya, amelynek célja az orosz és az amerikai harci gépek közötti incidensek megelőzése a szíriai légtérben, de Oroszország és az Egyesült Államok folytatja az információcserét - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken Moszkvában a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

"Az információcsere zajlik, de hivatalosan nem jelentjük be a dokumentum hatályának megújulását. Ez azt jelenti, hogy az információcsere mérete a helyzettől függ" - mondta.   

Oroszország azt követően függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok csapást mért egy szíriai katonai támaszpontra, arra hivatkozva, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere vegyi fegyvert vetett be. Ezt Damaszkusz és Moszkva tagadja, és az incidens objektív kivizsgálását sürgeti.    

A felek 2015 októberében, a szíriai orosz katonai beavatkozás kezdetét követően írták alá a memorandumot, amely egy sor szabályt és korlátozást tartalmaz az orosz és az amerikai légierő közötti incidensek elkerülése érdekében. Így, egyebek között folyamatos operatív kapcsolatot - "forró drótot" - létesítettek a két ország között és kidolgozták az együttműködés rendszerét, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást válsághelyzetek esetén.   

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az amerikai hivatali partnerével, Rex Tillersonnal közösen megtartott szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor a Kremlben fogadta az amerikai diplomácia vezetőjét, megerősítette készségét a dokumentum alkalmazásához való visszatéréshez, abban az esetben, "ha világos megerősítést nyer az amerikai koalíció és az orosz légierő elsődleges célja az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front (terrorszervezetek)".   

Rjabkov egyébként azt is hangsúlyozta, hogy Moszkva egyre nagyobb fenntartással viszonyul a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) munkájához. Az orosz vezető diplomata szerint a szervezet "nyilvánvaló tényeket hagy figyelmen kívül", és adatgyűjtését az előre eldöntött következtetéseihez igazítja.   

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: Moszkva sürgeti, hogy az OPCW mielőbb vizsgálja meg mind a szíriai vegyifegyver-incidens helyszínét, mind a szíriai katonai repülőteret, amelyről nyugati állítások szerint a kormányerők vegyi csapást indítottak. Mont mondta, Oroszországot nem elégíti ki, hogy az OPCW nem helyben tájékozódik és az internet segítségével begyűjtött információk alapján "politikailag motivált, előítéletes, de minimum pontosításra szoruló" következtetéseket von le.

 

Lavrov: Moszkva és Washington egyetért, hogy a katonai csapásokat nem szabad megismételni

Oroszország és az Egyesült Államok között egyetértés alakult ki abban, hogy a Szíria elleni amerikai légicsapásokat nem szabad megismételni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor külön-külön fogadta Moszkvában  szíriai hivatali partnerét, Valid Moallemet és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

Lavrov Moallemel csütörtök este, Zaríffal pedig péntek délelőtt találkozott. A három külügyminiszter a nap folyamán a tervek szerint háromoldalú tanácskozást is tart majd a szíriai rendezésről az orosz fővárosban.   

Az orosz diplomácia vezetője szerint arról, hogy Washington nem mér több csapást Szíriára, szerdai moszkvai találkozóján állapodott meg Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. (Mark Toner amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a találkozón Tillerson csak annyit jelentette ki, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek újabb célpontjai Szíriában, ugyanakkor nem zárta ki a további csapások lehetőségét, és azt hangsúlyozta, hogy ezek elkerülése érdekében Moszkvának nyomást kell gyakorolnia Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerére.)     

Lavrov a Zaríffal folytatott megbeszélésén "provokatívnak" nevezte a szíriai katonai repülőtér elleni amerikai támadást és hangsúlyozta, hogy az ahhoz hivatkozásként használt szíriai vegyifegyver-incidens körüli "hisztéria" nem aknázhatja alá a szíriai rendezést célzó asztanai és genfi folyamatokat.   

A találkozón a felek hangsúlyozták a terrorizmus elleni harcban való együttműködés elmélyítésének fontosságát.     

Az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye szerint Lavrov előző nap megerősítette Moallemnek, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett Szíria szuverenitás, függetlensége és területi sérthetetlensége mellett. Emellett ismételten sürgette az Idlíb tartománybeli vegyifegyver-incidens objektív kivizsgálását.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 905 422 megtekintés

Videó: 49 075 149 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055739

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh