A líbiai politikai és biztonsági helyzet stabilizációjáról, a terrorizmus elleni küzdelemről és a migráció ellenőrzéséről tárgyalt a Líbia keleti részét irányító Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnoka az olasz védelmi miniszterrel és az olasz vezérkar vezetőjével - közölte a római védelmi tárca kedden.

Halifa Haftár tábornokot első alkalommal fogadták Rómában. A Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnokát az olasz fegyveres erők repülőgépe szállította az olasz fővárosba.    

A tábornokot fogadva az olasz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az olasz kormány Ghassan Salame, az ENSZ líbiai különmegbízottja stratégiáját támogatja, vagyis a líbiai felek közötti politikai párbeszédet katonai erő alkalmazása nélkül. Roberta Roberta Pinotti hozzátette, hogy Olaszország líbiai "kezdeményezései" teljes mértékben tiszteletben tartják az észak-afrikai állam szuverenitását.    

Halifa Haftár tábornok minél előbbi megoldást sürgetett a líbiai béke és stabilitás megteremtésére, kiemelve a líbiai nép szenvedését a hét év óta zajló háborúban. A tábornok köszönetet mondott Olaszország elkötelezettségéért és segítségéért többek között a líbiai egészségügy terén.    

Az olasz védelmi tárca közleménye szerint a terrorizmus elleni küzdelemről és a migráció ellenőrzéséről is szó volt Halifa Haftár és Claudio Graziano olasz védelmi vezérkari főnök találkozóján. A líbiai tábornok az olasz titkosszolgálat vezetőivel is egyeztetett, valamint Marco Minniti belügyminiszterrel.   

Sajtóértesülések szerint a felek részletesen egyeztettek a líbiai biztonsági helyzetről, az országban zajló harcokról, valamint szó volt a Mellitah városa térségében található kőolaj- és gázmezők védelméről is, ahol az ENI olasz energiacég dolgozik. 

Olaszország két katonai misszióval is jelen van Líbiában: két hadihajóval közreműködik a líbiai tengerpartok ellenőrzésében, valamint Miszráta térségében egy tábori kórházat működtet. Egy tervezett harmadik olasz misszió Dél-Líbiába indulhatna a következő hónapokban az ottani határok védelmére. Líbiában időközben kiújultak a harcok a kormánycsapatok és az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai között. Olasz sajtóértesülések szerint az Iszlám Állam Szíriából és Irakból menekülő dzsihadista fegyveresei Líbiában igyekeznek megerősíteni állásaikat.    

A kelet-líbiai Kirenaikát uraló Haftár tábornok első nemzetközi bemutatkozása júliusban Párizsban volt, ahol ellenlábasával, az ENSZ által elismert líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnökével Fájez esz-Szarrádzzsal találkozott az Emmanuel Macron francia elnök rendezte csúcson.    

Róma kiemelt partnerének Fájez esz-Szarrádzs számít, de ugyanennyire fontos a Haftár tábornokkal folytatott együttműködés, mert őt Oroszország és Egyiptom is támogatja. Marco Minniti olasz belügyminiszter augusztus 28-án Bengáziban vette fel a kapcsolatot a tábornokkal, akihez szeptemberben Nicola La Torre, az olasz szenátus védelmi bizottságának elnöke is ellátogatott.   

Halifa Haftár római tárgyalásai előtt azonban a líbiai nemzeti egységkormány védelmi vezérkari főnöke is egyeztetett Rómában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 836 megtekintés

Videó: 48 284 074 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919178

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh