Demokráciánk történetének egyik legsúlyosabb pillanatát éli - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerdai parlamenti beszédében, értékelve a Katalóniában a függetlenségi népszavazás, illetve a függetlenségi nyilatkozat elfogadása - és végrehajtásának felfüggesztése - után kialakult helyzetet.

"Ami nem törvényes, az nem demokratikus. A referendum egy epizód volt a függetlenség kikényszerítésére, amelyet kevesek akarnak és senkinek sem érdeke" - fogalmazott Mariano Rajoy.
   
A politikus hangsúlyozta: az a döntési jog, amelyet a katalán szeparatisták követelnek, nem létezik egyetlen demokratikus országban sem. Szavai szerint nincs egy ország sem a világon, amely akár legkisebb mértékben is komolyan vette volna az október 1-i népszavazást.
   
Hozzátette: a referendum nem állja ki az átláthatóság, semlegesség legelemibb próbáját sem.
   
"Senkinek sem tetszhet, ami október 1-én történt. Senki sem lehet boldog vagy elégedett" - jelentette ki, és hangsúlyozta, hogy egy illegális népszavazás semmilyen feltételezett eredménye nem lehet hivatkozás politikai döntés törvényesítésére.
   
Véleménye szerint Katalónia vezetői intézményi pozíciójukat használták arra, hogy "álnok" és "veszélyes" támadást intézzenek az intézmények, és ami a legrosszabb az állampolgárok együttélése ellen. A spanyol állam úgy lépett fel, ahogy bármelyik demokratikus állam tette volna - jegyezte meg.
   
Mint mondta, nincs lehetséges párbeszéd, sem közvetítés a demokratikus törvény és az "engedetlenség vagy az illegalitás" között.
   
Beszélt arról, hogy ő maga mindig készen állt a párbeszédre, és a katalán kormány vezetőivel több megbeszélést folytatott mint bármelyi másik spanyolországi autonóm közösségével.
   
Megismételte: az egyetlen megoldásnak a törvényes keretek közé való visszatérést tartja, hogy véget érjen a társadalmi feszültség és a gazdasági bizonytalanság.
   
A spanyol kormányfő maga kezdeményezte még október 1-én, az illegálisan megtartott katalán függetlenségi népszavazást követően, hogy a spanyol parlament pártjai vitassák meg a törvényhozásban az eseményeket.
   
Margarita Robles, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezérszónoka felszólalásában elutasította a külső közvetítők bevonását a párbeszédbe, amelyet a katalán elnök javasolt, és hangsúlyozta, hogy a megoldást a Katalóniában kialakult helyzetre a spanyol parlamentben kell keresni az alkotmány reformján keresztül.
   
"Hagyjon fel Spanyolország szétszakításával" - intézte szavait a miniszterelnökhöz Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) nevű párt főtitkára. Felszólította a spanyol kormányfőt, hogy tárgyaljon a katalán elnökkel, és ne alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkét .(Amely lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére)   
   
Albert Rivera, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt elnöke felszólalásában elvetette annak lehetőségét, hogy a történtek után a katalán elnök visszatérne a törvényességhez, ezért a 155-ös cikk alkalmazását, és annak révén előrehozott parlamenti választások kiírását sürgette Katalóniában.
   
Carles Campuzano, a Európai Katalán Demokrata Párt(PDeCAT) képviselője - amely tagja a Katalóniában kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetségnek - szégyenletesnek nevezte az október 1-i rendőri erőszakot, amely szerinte "szükségtelen" és "helytelen" volt, és amiért Juan Igancio Zoido spanyol belügyminiszter lemondását követelte. Beszédében kérte a spanyol miniszterelnököt, éljen az "utolsó lehetőséggel" a párbeszédre, hogy mindenki számára "jó megoldást" találjanak.
    
Joan Tarda, a függetlenségi katalán kormányhoz tartozó Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) nevében felszólalva kijelentette, hogy sosem hátrálnak meg, és a döntési jog iránti igény sosem fog eltűnni Katalóniából.

 

Mariano Rajoy: a katalán kormány tisztázza, hogy kinyilvánította-e a függetlenséget

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát. Sajtóértesülések szerint jövő csütörtökig várják a választ Barcelonából.

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján. (Ez a passzus lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.)
   
A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre - jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban.
   
Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. "Ez az, amit mindenki akar és vár" - tette hozzá.
   
A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a "sokfelől érkező" kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot.
   
Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt.
   
Szerda esti spanyol sajtóértesülések szerint a spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart, ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyre csütörtökig adhat választ a katalán kormány.
   
Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.
   
Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.
   
Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

 

Katalán kormányszóvivő: szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása

Szimbolikus esemény volt a függetlenségi nyilatkozat aláírása a katalán elnök és a függetlenséget támogató képviselők részéről a parlament kedd esti ülését követően - mondta Jordi Turull katalán kormányszóvivő, aki a Catalunya Radio rádiócsatornának és a TV3 katalán televíziónak is interjút adott szerda délelőtt.

"Az aláírás szimbolikus aktus volt, amellyel mindannyian aláírtuk elkötelezettségünket e függetlenség kinyilvánítása mellett" - fogalmazott a politikus, aki kifejtette azt is, hogy a függetlenségi nyilatkozat végső formáját majd a katalán törvényhozásnak kell megadnia, és ebben az esetben erről nincs szó.
   
"Üljünk le, beszéljünk" - üzent nyilatkozatában a spanyol kormánynak, és kérte Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, hogy adja meg a "napot, helyet, és órát" a tárgyaláshoz.
   
Jordi Turull szerint Carles Puigdemont katalán elnök nagy gesztust tett, és az államnak lehetősége van elkezdeni a párbeszédet. Utalt arra, hogy a következő napokban ebben nemzetközi közreműködés is várható, mert néhány szereplő már kapcsolatba lépett a katalán kormánnyal emiatt, de nem mondott konkrétumokat.
   
Mint mondta, nem kell heteket várni, hogy kiderüljön, a spanyol kormány nyitott-e a párbeszédre a katalán vezetéssel, mert ha Madrid alkalmazza az alkotmány 155-ös cikkelyét (amely Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére ad lehetőséget), akkor azzal kifejezi, hogy nem áll szándékában párbeszédet folytatni.
   
Hozzátette: a katalán kormány következetes lesz a függetlenségi menetrend folytatásában.
   
Puigdemont kedd este a katalán parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.
   
A kedd esti beszédet ezrek követték figyelemmel a parlamenthez vezető sétányon, ahol kivetítőket is felállítottak a megmozdulást szervező, a függetlenséget támogató katalán civil szervezetek.
   
A helyszíni beszámolók szerint üdvrivalgás, tapsvihar tört ki, amikor az elnök a független államról beszélt, mivel arra számítottak, hogy kihirdeti a katalán köztársaságot. Viszont a többség szomorú és csalódott lett, amikor kiderült: ez elmarad. Voltak, akik kifütyülték az elnököt, és olyanok is, akik árulásként értékelték a történteket.
   
Az október 1-jei népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 244 865 megtekintés

Videó: 38 484 924 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5892172

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh