Szíriában egy hét alatt a militánsok három vegyifegyver-támadását sikerült megakadályozni - közölte Szergej Sojgu védelmi miniszter egy, az általa irányított tárcánál kedden tartott tanácskozáson.

"Továbbra is megfigyeljük az Egyesült Államok és a koalíció országainak lépéseit. Továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy a militánsok méreganyagokat vessenek be azzal a céllal, hogy a későbbiekben a szíriai kormányerőket vádolják meg vegyifegyver-használattal. A múlt héten három ilyen kísérletet sikerül megakadályozni" - mondta a hadseregtábornok.    

"Arra számítunk, hogy a létrejött helyzetben a döntéshozatalkor a józan ész vezérli majd nyugati partnereinket, hogy abbahagyják az összejátszást a terroristákkal és csatlakoznak az orosz békekezdeményezésekhez Szíriában" - tette hozzá.   

Mint mondta, Oroszország továbbra is a "helyzet normalizálására" és az érintett felekkel folytatott konstruktív párbeszédre fog törekedni az erőszak beszüntetése érdekében.   

Szerinte "egyedülálló és precedens nélküli humanitárius művelet" zajlik Kelet-Gútában. Megerősítette a védelmi tárca korábban közölt adatait, amely szerint a Damaszkusz elővárosi térségéből az elmúlt öt nap alatt csaknem 80 ezer embert evakuáltak a humanitárius folyosókon keresztül. Sojgu szerint Kelet-Gúta területének 65 százalékát "felszabadították".   

A miniszter szerint az evakuáltak számára Oroszországból a legrövidebb határidővel 427 tonna élelmiszert, valamint tábori konyhákat, palackozott vizet, matracokat, ágyneműt és takarókat szállítottak. Az orosz katonák pedig három, összesen 445 tonna rakományt szállító ENSZ-konvoj bejutását biztosították Damaszkusz blokkolt elővárosaiba.  

Kijelentette, hogy a védelmi minisztérium tevékenységére vonatkozó, 2020-i tartó tervet, valamit a 2018 és 2027 közötti állami fegyverkezési programot Vlagyimir Putyin elnök március 1-jén a törvényhozás két háza előtt elmondott beszéde szellemében fogják korrigálni. Hangsúlyozta, hogy növelni kell a legkorszerűbb fegyverzetek részarányát.    

Sojgu egyebek mellett az is elmondta, hogy a vasárnapi elnökválasztáson az orosz katonák és családtagjaik, valamint a védelmi minisztérium polgári körében 99,2 százalékos volt a részvételi arány és csaknem 89,7 százalék Putyinra szavazott. Elmondta, hogy a legtöbben általános választókörzetekben adták le voksukat, de arról, hogy a titkos szavazásra vonatkozó adatokhoz hogyan jutott hozzá, nem beszélt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 540 megtekintés

Videó: 47 972 484 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887894

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh