Szoros és jó az együttműködés az orosz és az indiai védelmi minisztérium között, ami azt mutatja, hogy a két ország partnerségének stratégiai szintje nagyon magas - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta Narendra Modi indiai kormányfőt.

Putyin egyúttal méltatta a két ország diplomáciai együttműködését egyebek között az ENSZ, a BRICS és a Sanghaji Együttműködés Szervezetének keretei között. Szavai szerint az orosz-indiai árukereskedelem 2018 első hónapjai során 17 százalékkal növekedett.   

Modi barátinak nevezte mind India és Oroszország, mind a saját és az orosz államfő viszonyát.   

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tárgyalásokat a sajtó számára összegezve közölte, hogy a két vezető elsősorban "a különösen privilegizált stratégiai partnerség" gazdasági összetevőjének fejlesztésére összpontosított. Putyintól eltérően az orosz diplomácia vezetője azt mondta, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly csaknem 20, az idei év első hónapjaiban pedig mintegy 40 százalékkal bővült.   

Beszámolója szerint a felek részletesen kitértek az energetikai együttműködésre. Lavrov elmondta, hogy tavaly az Indiába irányuló orosz kőolajexport 10 százalékkal bővült, és a Gazprom orosz állami gázipari vállalat indiai partnereivel megújította a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítására vonatkozó megállapodást. Mint mondta, a kudankulami atomerőmű ötödik és hatodik reaktorblokkjának megépítése "a gyakorlati megvalósítás szakaszába lép".   

A felek Lavrov szerint megállapodtak, hogy határozottan fellépnek a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) átpolitizálását célzó kísérletek ellen. Egyetértettek abban is, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térségben a biztonsági struktúrának nem a katonai szövetségek elvén, hanem a nyitottságon, az egyenlő és oszthatatlan biztonság elvein kell alapulnia.   

A külügyminiszter elmondta, hogy a hivatalos kapcsolatfelvétel formalitásainak lezárása után ősszel megkezdődnek a tárgyalások az India és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról. Szó esett az ENSZ, a BRICS és a Sanghaji Együttműködés Szervezetének keretein belül folytatott együttműködésről.   

Lavrov kijelentette, hogy a Sanghaji Együttműködés Szervezetének a kínai Csingtaóban június első harmadában megtartandó csúcstalálkozóján India és Oroszország külön figyelmet szentel majd a szélsőségesség, a szeparatizmus és a terrorizmus elleni fellépés programjának. Az orosz külügyminiszter Moszkva támogatásáról biztosította Újdelhinek azt a kezdeményezését, hogy az ENSZ-ben dolgozzanak ki átfogó egyezményt a terrorizmus elleni harcról.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 807 113 megtekintés

Videó: 47 970 334 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887737

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh