Mindaddig, amíg a társadalmi és gazdasági rendszereink gyökeres átalakítását célzó lépéseket nem tesszük meg, világunk az ökológiai összeomlással és tömeges fajkihalással kell, hogy szembenézzen – hívta fel a figyelmet a Madarak és Fák Napja alkalmából a Magyar Természetvédők Szövetsége egy a héten nyilvánosságra hozott ENSZ-jelentés egyik legfontosabb üzenetére.

Eljött az idő, amikor fel kell hagynunk azzal, hogy a válságokról mint távoli, jövőbeni fenyegetésről beszélünk, legyen szó akár az éghajlatváltozásról, akár a biológiai sokféleség csökkenéséről, és ami ennél is nehezebb, hogy ezekkel a válságokkal nem külön-külön, hanem egységes egészként kell megküzdenünk, a teljes rendszerszintű változás keretében. – hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A jelentés egyértelműen reflektál a természeti környezetünk kétségbeejtő állapotára és arra a tényre, hogy az emberi tevékenység alakította át jelentős mértékben világ legtöbb részén a természetet. A jelentés szerint az emberi tevékenység jelenleg több fajt fenyeget kihalással, mint valaha. Körülbelül 1 millió fajt már most a kihalás veszélye fenyeget, melyek közül sok évtizedeken belül teljesen el fog tűnni, hacsak nem teszünk lépéseket a biológiai sokféleség csökkenése hajtóerőinek megfékezésére. A fajok eltűnése nem esztétikai probléma, ez a változás az emberiség létét fenyegeti.

A jelentés meggyőzően érvel amellett, hogy a korszakos mértékű változásra van szükség, beleértve a globális gazdasági, pénzügyi és társadalmi struktúrák megváltoztatását is. Joggal mutat rá a fő kiváltó okokra: az iparszerű mezőgazdaságra és halászatra, az infrastrukturális beruházásokra, a bányászatra, az energiatermelésre, a fakitermelésre, az ültetvényekre és a nagyléptékű biomassza alapú erőművekre, amelyeket tetéz a végtelen növekedés és túlfogyasztás. Miközben mindennek csak egy szűk réteg élvezi előnyeit, ezek a tevékenységek sok esetben csak tovább növelik a szegénységet, az erőszakot, a konfliktusokat és fokozzák sokak természeti környezetének pusztulását.

Ez a jelentés egy újabb időszerű figyelmeztetés arra, hogy szétválaszthatatlanul összekapcsolódó környezeti és társadalmi válságokkal szembesülünk. Képesek vagyunk jobb világot építeni, és meg tudjuk állítani a biológiai sokféleség összeomlását, de ehhez nem kevesebbre, mint egy radikális rendszerszintű változásra van szükség, amely szakít a vég nélküli növekedésen, a profiton alapuló hibás gazdasági modellel.

A problémák globálisak, így a megoldások érdekében is globális összefogásra van szükség. Ebben az újonnan alakuló Európai Parlamentnek is fontos szerepe van, ezért több területen a problémák okaira rámutató javaslatokat fogalmaz meg az új képviselők számára a Magyar Természetvédők Szövetsége – hangsúlyozta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke.

Forrás: Magyar Természetvédők Szövetsége

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition