Még egy hónapig tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020, melynek során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók - hívta fel a figyelmet a KSH.

A hivatal hétfői közleménye szerint november 22-ig több mint 4 ezer összeíró járja az országot és keresi fel azokat, akik a nyári online szakaszban, illetve a szeptember óta tartó személyes válaszadási lehetőséget biztosító időszakban még nem válaszoltak a kérdésekre.  

Országosan még a címek 13,7 százalékától vár választ a KSH. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertőtlenítő használatára és az érintésmentes kommunikációra - tették hozzá.  

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is.  

Kiemelték: az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára kötelező a válaszadás. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja. Az agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentetheti a KSH, a részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé.  

Közölték azt is, hogy a hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos felmérésből nyert adatok a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolják, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke.  

Agrárcenzust tízévente szerveznek a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban 2019 ősze és 2021 tavasza között. A KSH az idei összeírás során megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal termelhetnek, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. A népszámlálások után ez a második legtöbb embert érintő felmérés Magyarországon, mintegy 750 ezer címet keresnek fel.  

További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról a agrarcenzusok_agrarium_2020 oldalon érhető el - írta a KSH.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition