Elkészült a világ első olyan zárt ciklusú geotermikus hőtermelő erőműve, amelyet egy meddő, sikertelen olaj- és gázkutató fúrásból visszamaradt kútban valósítottak meg az MS Energy Solutions Kft. mérnökei Kiskunhalason - közölte Gáti Mátyás, a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Elmondta, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által 81,84 millió forinttal támogatott, fél megawatt teljesítményű mini hőerőmű 20 000-30 000 négyzetméter alapterületű épületegyüttes vagy egy-másfél hektár területű üvegház fűtését tudja ellátni a következő években.   

A kft. által 4 év alatt kifejlesztett "WeHEAT (Wells for Heat Exchanging Advanced Technology) típusú" technológia a használaton kívüli mélyfúrások újrahasznosítását teszi lehetővé a rétegvíz kitermelése nélkül. Így egy geotermikus beruházás az átlagos 1,5-2 milliárd forintos költség mintegy 10 százalékából megvalósítható - mondta.   

A nemzetközi piac már évtizedek óta próbálkozott hasonló rendszerekkel, eddig eredmény nélkül - tette hozzá az ügyvezető.   

A 100 százalékig zöld, megújuló energiatermelő rendszer nagy lehetőséget jelenthet az önkormányzatoknak, az agrárszektornak és magánvállalatoknak, mert Magyarországon csaknem 9000 fel nem számolt potenciális mélykút van, ezek egy része alkalmas e technológia befogadására, hogy utána szinte lenullázható legyen a közintézmények, gyárépületek vagy a lakások fűtésszámlája - jegyezte meg.    

Tájékoztatása szerint az MS Energy Solutions kft. mérnöki szolgáltató és tanácsadó iroda az elmúlt években számos K+F projekten dolgozott, például kifejlesztettek egy eszközt a talaj levegő radon koncentrációjának mérésére, amivel kimutatható az is, hogy valahol van-e a talajban szennyezés, és az merre halad, vagy akár szénhidrogén, ami olaj- és gázkutatásoknál fontos.   

"A geotermikus erőmű a cégünk eddigi legátütőbb fejlesztése, ami a világon egyedülálló. Minthogy 4 évünkbe telt a fejlesztés, ezért azt gondoljuk, hogy van annyi piaci előnyünk, hogy azok akik utánunk jönnek majd inkább tőlünk kérnek segítséget" - fogalmazott az ügyvezető.   

Az üzleti tervük szerint vagy kulcsrakészen adják át a hőközpontot a piaci szereplőnek vagy vállalják a technológia telepítését, és a megrendelő a hőszolgáltatásért fizet versenyképes piaci árat.   

A cég, amelyben heten dolgoznak a tavalyi nehézségek ellenére 84 millió forint árbevételt ért el, minimális veszteség mellett. Több beszerzésük 3-6 hónapot csúszott, ami rendkívüli terhet jelentett a cégnek - mondta az ügyvezető, aki az idén jobb évre számít.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition