A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását segítő horgászati etetőanyag-adalékot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Tímár Mix Kft. - jelentette be a MATE rektora kedden Gödöllőn.

Gyuricza Csaba elmondta, hogy a halcsalihoz keverhető, több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.  

Hozzátette, hogy a folyamatosan növekvő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív pihenést jelentő tevékenysége során, és azok nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizek és a halak életfolyamataira. A kedvezőtlen hatások csökkentése érdekében fejlesztette ki új termékét az egyetem.  

Hegyi Árpád a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója kifejtette, hogy az új adalékanyagban felhasznált természetes anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, amivel segítik a környezeti fenntarthatóságot.

Az adalék támogatja a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz képződik a tómederben és jótékony hatást gyakorol a túlzott algásodásra is. A speciális ásványi anyagok felhasználása révén igazolhatóan csökken a halhúsban a telített zsírsavak koncentrációja, ami a humán táplálkozás szempontjából is lényeges - fűzte hozzá a kutató.  

Tímár Dániel, a Tímár Mix Kft. ügyvezetője azt mondta, hogy ez a termék az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnének véghez vinni, és amely ötvözi az egyetemi intézet korábbi kutatásfejlesztési pályázatainak eredményeit és a vállalkozásuk innovációját.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition