Új cége a gépek uralmának elkerülését célozza, mégpedig az ember és a gépek közötti telepátia lehetővé tételével.

A Wall Street Journal még március végén számolt be arról, hogy Elon Musk egy új céget hozott létre, amely már kifejezetten a mesterséges intelligencia területén igyekszik valami forradalmival előállni. Az emberi agykéreghez kapcsolódó közvetlen interfész ötlete gyógyászati célokat szolgálna, ám a hosszú távú cél a gépek uralmának elkerülése.

Az elmúlt hetekben napvilágot látott hírek, valamint egy hosszabb írás alapján némileg világosabb képet kaptunk. Megtudhattuk például, hogy Musk itt is a cégvezető posztját töltené be, még jobban összesűrítve amúgy is hektikus programját. A SolarCity céget magába olvasztó Tesla, valamint a SpaceX mellett tehát van egy újabb startup vállalkozása az annak idején a PayPal platformját útnak indító milliárdos üzletembernek, bár ezek mellett még a Hyperloop is említést érdemel, hiszen ez utóbbi a tömegközlekedést forradalmasíthatja. A Neuralink viszont már kifejezetten az agyba ültethető elektródák kérdésével foglalkozik, amely terület ugyan még gyerekcipőben jár, ám már nem tartozik a tudományos fantasztikum kategóriájába.

A Neuralink által kifejleszteni és alkalmazni kívánt elektródák kezdetben bizonyos betegségek és szindrómák ellen segítenének az emberi agynak, némileg kényelmesebb életet biztosítva a szenvedőknek. Idővel azonban akár az emberi beszédet is helyettesíthetik majd ezen beültetett eszközök, hiszen megvalósulhat az ember és a gép közötti „telepátia”. Ez a szorosabb és hatékonyabb kommunikáció pedig bizonyos tekintetben választ adhat a gépek uralmával kapcsolatos kérdésekre és félelmekre, hiszen megelőzheti egy esetleges AI világuralmát (lásd Skynet). Azt persze nem tudjuk, hogy erre mennyiben lesz valóban szükség, az epilepszia és a Parkinson-kór elleni küzdelemben azonban már a kísérleti fázisban tartanak a hasonló megoldások, nyilván ez jelenti az első kört.

A menetrendről és a fontosabb időpontokról még teljesen felesleges beszélni, itt órási munka és több, ma még szinte leküzdhetetlennek látszó akadály vár a kutatókra. Mindenképpen érdekes azonban, hogy Musk az űrkutatás, a megújuló energia, valamint a közlekedés mellett ezen a területen is hajlandó befektetni.

Forrás: sg.hu / waitbutwhy.com

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition