Biztosítani kell, hogy a koronavírus elleni védőoltás ne csak a gazdag országokban jusson el a veszélyeztetett emberekhez - szólított fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben nyilvánosságra hozott videóüzenetében szerdán.

Csütörtökön van az első évfordulója, hogy Kína jelentette az ENSZ egészségügyi szervezetének a világjárvány kitöréséhez vezető első ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos megbetegedéseket.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz 4 milliárd dolláros támogatást sürgetett a COVAX program részére, amelyet a kis és közepes jövedelmű országok védőoltással történő ellátására hoztak létre. "Ez az a kihívás, amellyel az új évben meg kell küzdenünk" - szögezte le a főigazgató.

"A védőoltások nagy reményt adnak a világjárvány megfékezésére. De biztosítanunk kell, hogy mindenütt biztosítsák a védettséget a veszélyeztetett emberek számára, ne csak a gazdag országokban" - mondta Tedrosz.

A főigazgató felszólította a világ országait, hogy küzdjenek az összeesküvés-elméletek és a tudomány elleni támadások ellen. 2020-ban a hamis információ fölösleges szenvedéseket okozott - tette hozzá, hangsúlyozva a védőoltások méltányos elosztásának szükségességét.

A COVAX szövetség december 18-án jelentette be, hogy közel 2 millió adag védőoltásra kötött megállapodásokat, megduplázva az eredeti mennyiséget, és a szállítások várhatóan 2021 elején kezdődnek.

A WHO vezetésével nemzetközi szakértő csoport utazik Kínába január első hetében a 2019 decemberében a közép-kínai Vuhanban megjelent a SARS-CoV-2 nevű vírus eredetének kivizsgálására.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint 81,84 koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte, a halálesetek száma 1 795 775.

Forrás: MTI