Az Adriai-tenger szlovén részét sem kímélte az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás, a korallfajokat is fenyegeti - közölte Lovrenc Lipej szlovén tengerbiológus.

A tengerfelszín melegedése korallfehéredést és korallkihalást okozott, valamint új, nem őshonos fajok jelentek meg - mondta el egy online előadásban, amelyben a szlovén tenger környezeti állapotát ismertette.  

Lipej, aki a Pirani Tengerbiológiai Állomás munkatársa, kiemelte a Földközi-tenger párnakorall- és a kőkorallzátonyainak károsodását. Ezek a szlovén Strunjan Természeti Parkban is megtalálhatók, és különféle tengeri élőlényeknek adnak otthont, hozzájárulva a biodiverzitás fenntartásához.  

Ezek a korallok érzékenyek a magas hőmérsékletre - mutatott rá a szakember, aki szerint azonban Szlovéniában nem is a tenger magas hőmérséklete - amely akár 26 Celsius-fok is lehet - okozza a problémát, hanem az a tény, hogy a meleg késő őszig is eltarthat.  

Kiemelte: a "trópusiasodás" miatt a nem őshonos fajok az Adriai-tenger északi irányába terjeszkednek. Számos ilyen fajt figyeltek meg a szlovén tengerben az elmúlt években, köztük a gömbhalféléket (Tetraodontidae) és a vérengző makrahalat (Pomatomus saltatrix).  

A környezeti károk mellett ezek a halfajták gazdasági károkat is okoznak, zsákmányul ejtik a márnákat és egyéb kereskedelmi halfajtákat - fogalmazott a tengerbiológus.  

Jelezte: a növekvő tengerszint miatt várhatóan víz alá kerülnek az olyan vizes élőhelyek is, mint a Skocjan-öböl természetvédelmi területe vagy a Secovlje Salina természetvédelmi park, ezek a területek számos madárfaj fészkelőhelyéül szolgálnak.

Forrás:  MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition