Lezárták az Egyesült Államok vezette katonai koalíció harci gépei elől a szíriai lakosság védelmében létrehozandó biztonsági övezetek légterét - jelentette ki pénteken Asztanában Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnöknek a szíriai rendezés ügyében illetékes tanácsadója.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy az orosz légierő már május elsején nulla órától nem repül ezekben zónákban.   

Lavrentyev szerint a "feszültségcsökkentés övezeteiben" légierő, különösen a koalícióé, nem lehet jelen, akár előzetes értesítéssel, akár anélkül. Mint mondta, a koalíciós gépek bevetésének egyetlen terepe az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc lehet Rakkánál, valamint más Eufrátesz-menti településeknél, így Deir ez-Zórnál.       

"Ami a feszültségcsökkentés övezeteiben való tevékenységüket illeti: jelenleg azok mindegyikét lezárták a berepüléseik elől" - jelentette ki a kazah fővárosban tárgyaló orosz küldöttség vezetője.       

Lavrentyev elmondta, hogy ez a kitétel nem szerepel ugyan a biztonsági övezetek létrehozásáról szóló orosz-török-iráni memorandumban, de a harci gépek átrepülése megszűnik e területek fölött. Leszögezte, hogy Oroszország a megállapodás betartásának kezeseként szigorúan ellenőrizni fog minden tevékenységet ezen a téren.       

Szavai szerint a "feszültségcsökkentés övezeteinek" létrehozásához nincs szükség ENSZ BT-határozatra, Moszkva mégis számít a világszervezet legfőbb politikai döntéshozó testületének támogatására. Mint mondta, az "asztanai formátum" önálló mechanizmus, amelynek három kezes országa képes önálló döntéshozatalra és annak ellenőrzésére is.       

Asztanában csütörtökön írták alá a biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkező orosz-török-iráni memorandumot. Ennek értelmében négy biztonsági övezetet hoznak létre a civil lakosság védelmére Szíria északi, középső és déli részében. Ezekben az övezetekben, amelyeket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki, a memorandum szerint szombattól felfüggesztik a harci cselekményeket.   

Rudszkoj tábornok pénteken nem zárta ki az övezetek számának esetleges növelését. Beszámolója szerint Oroszország és az Egyesült Államok arra készül, hogy megvitassa annak a repülésbiztonsági memorandumnak a megújítását, amely azt hivatott megakadályozni, hogy a két ország harci gépei konfliktusba kerüljenek a szíriai légtérben. Az orosz fél azt követően függesztette fel a memorandum hatályát, hogy az Egyesült Államok a Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadásra hivatkozva csapást mért egy szíriai katonai repülőtérre.   

Mihail Bogdanov, az orosz külügyi tárca helyettes vezetője közölte, hogy a "deeszkalációs övezetek" kérdése szerepelni fog Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter jövő heti fairbanksi találkozójának napirendjén. Lavrov és Tillerson az Északi-sarkvidéki Tanács május 10-11-én tartandó alaszkai miniszteri ülésének alkalmából ül majd külön is tárgyalóasztalhoz.   

Lavrentyev egyénként kijelentette: Moszkvának cáfolhatatlan bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy az április 4-i Hán Sejkún-i vegyifegyver-támadás provokáció volt.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition