Az alkotmánybírósághoz és a legfelsőbb bírósághoz fog fordulni a katalán kormány amiatt, hogy megpróbálja megállítani az alkotmány 155-ös cikkének alkalmazását, amit "fenyegetésnek" tart - jelentette be a katalán kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján Barcelonában.

Jordi Turull úgy vélte, hogy ki kell meríteniük a igazságszolgáltatás összes lehetőségét, hogy megvédjék magukat. Készek arra is, hogy nemzetközi jogi eljárásokat kezdeményezzenek, amennyiben a hazai joghatóságok nem a javukra döntenek - tette hozzá.    

A politikus megerősítette: Carles Puigdemont katalán elnök szándéka, hogy személyesen jelenjen meg és érveljen a spanyol parlament felsőházában, a szenátusban, amely ezekben a napokban tárgyalja a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéscsomagját. Ennek része a katalán kormány feloszlatása és előrehozott választások kiírása.   

Turull szerint azonban a szenátus az időpontokkal nem könnyíti meg a katalán elnök helyzetét, mivel csütörtökön a katalán parlament is ülést tart.    

Madridban megtartotta alakuló ülését az a 27 tagú szenátusi bizottság, amely következő napokban megvitatja a spanyol kormányzati javaslatokat.    

A szenátus hivatalos levelet küldött a katalán elnöknek, és egyebek mellett arról tájékoztatta hivatalosan, hogy csütörtök késő délután a bizottság ülésén illetve másnap délelőtt a szenátus plenáris ülésén van lehetősége felszólalni.    

Ahogy arra egyébként a javaslatok előterjesztőjeként a spanyol kormánynak is alkalma van. Így nem kizárt, hogy akár a bizottságban, akár a plenáris ülésen egy "szemtől-szembe" vita is létrejöhet a felek között.   

Gazdasági, közéleti és politikai szereplők egyre többen kérik nyilvánosan Carles Puigdemontot, hogy megelőzve a szenátus döntését maga jelentsen be előrehozott parlamenti választásokat Katalóniában.    

Margarita Robles, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) parlamenti szóvivője szerint ezzel a lépéssel még leállítható a 155-ös cikk alkalmazásának folyamata. A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének számító párt támogatta a kormányzati beavatkozást Katalóniában.   

Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter viszont arról nyilatkozott, hogy szerinte ez már nem változtatna semmin, az elindított folyamatot csak az állíthatja meg, ha a katalán kormány lemond a függetlenségi törekvésekről és visszatér a törvényességhez.

Forrás: MTI

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Germany

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Italy

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Croatia

Interreg CE1013 REFREsh Photo Exhibition Slovenia

Interreg CE1013 REFREsh

Interreg CE1013 REFREsh Kézműipari kiállítás

Interreg CE1013 REFREsh Transnational Photo Exhibition