A PSZÁF 2012. október 31-i határidővel mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer fogyasztó javára, s 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki, mivel a szolgáltató a deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleivel törvénytelenül fizettetett be konverziós díjakat. A hatóság további 1 millió forint bírságot is kivetett, mivel a Raiffeisen jogsértően emelt meg néhány díjelemet egyes lakáscélú hiteleinél.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mai határozatában megtiltotta, hogy a pénzügyi szervezet lakáscélú devizahiteleinél a továbbiakban a hitelintézeti törvényt megsértve átváltási (konverziós) díjat számítson fel. E jogsértés miatt a PSZÁF 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A pénzbírság mértékét az súlyosbította, hogy a bank összességében 26.277 fogyasztóval szemben 289,46 millió forint jogtalan többletbefizetéssel terhelte a fogyasztókat konverziós díjként. A PSZÁF kötelezése szerint a Raiffeisen Banknak 2012. október 31-ig vissza kell térítenie a teljes összeget az érintett fogyasztói körnek.

A PSZÁF megtiltotta azt is a Raiffeisen Bank Zrt.-nek, hogy a továbbiakban jogsértően emeljen meg egyes díjelemeket lakáscélú hiteleinél. Az előtörlesztési díjak – bár nem százalékos, de a forintban kifejezett maximumára vonatkozó – és különigazolási díjak jogsértő drágítása miatt a PSZÁF 1 millió forint bírsággal sújtotta a bankot.

A PSZÁF hivatalból indított témavizsgálatában a Raiffeisen Bank lakáscélú devizakölcsöneinek törlesztési gyakorlatát, többek között az árazást és az ügyfeleknek nyújtott tájékoztatást tekintette át 2010 októberétől. A vizsgálat megállapította: a bank – a hitelintézeti törvény egyik, a fogyasztókat védő rendelkezését megsértve – a havi törlesztő részlet és kezelési költség 1 százalékára rúgó konverziós jutalékot számított fel ügyfeleinek a több deviza alapú jelzálogkölcsönének forintban történő havi törlesztése során.

A Raiffeisen Bank ugyanis tévesen úgy értelmezte a konverziós díj megtiltására vonatkozó jogszabályi szigorítást, hogy azt csak a jegybanki középárfolyam alkalmazása esetén kellene figyelembe vennie, saját banki középárfolyama esetén azonban nem. Emellett a bank szintén tévesen értékelte úgy a törvényt, hogy a konverziós díj megszüntetése csak a jogszabály kihirdetését követő 30. nap (2010. november 27.) után kötött szerződésekre vonatkozik. Valójában a jogszabály a konverzió díjmentességét az e határidőtől számított – akár korábbi szerződési időpontú – valamennyi hiteltörlesztésre vonatkozóan érvénybe léptette.

A jogtalan konverziós díj fölszámítása miatti fogyasztóvédelmi bírságot súlyosbította, hogy a Raiffeisen Bank a lakáscélú devizahitelesek terheinek csökkentésére hivatott törvényi rendelkezés alapvető, egyértelmű tilalmát sértette meg. A bírság kiszabásakor a PSZÁF figyelembe vette a fogyasztóknak okozott hátrány nagyságát, s azt is, hogy a Raiffeisen Bank az eljárás során nem tett olyan nyilatkozatot, amely szerint intézkedéseket tett volna a fogyasztói többletbefizetések visszatérítésére.

Budapest, 2012. szeptember 20.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 275 921 megtekintés

Videó: 47 436 212 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6776674

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh