A világ minden részéről több mint 150 civil szervezet tiltakozik az ellen, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatná a világ legnagyobb vetőmag-forgalmazó vállalatát - közölte Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép- és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat hétfőn.

A két szervezet közös közleménye szerint az EBRD-nek 2013 áprilisában kell döntenie arról, hogy ad-e 40 millió dollár pénzügyi garanciát a Monsanto számára arra az esetre, ha mezőgazdasági cégek nem tudnak fizetni a vetőmagokért vagy növényvédő szerekért, amelyek megvásárlására szerződtek az óriáscéggel. A támogatást az EBRD olyan szerződésekre adná, amelyeket a Monsanto közepes vagy nagygazdákkal, valamint forgalmazó cégekkel kötött Bulgáriában, Magyarországon, Oroszországban, Szerbiában, Törökországban, illetve Ukrajnában.

Az EBRD céljai között az átmeneti gazdaságú országokban a magánszektor és a verseny támogatása szerepel, ezzel a küldetéssel nem egyeztethető össze, hogy a világ egyik leggazdagabb cégének adnak pénzt - idézi a közlemény Fidrich Róbertet, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetőjét. A szakember hangsúlyozza azt is: a Monsanto által is szorgalmazott mezőgazdasági modell a vegyi anyagokra, monokultúrákra, génmódosított növényekre és a kistermelők kiszorítására alapul, ami veszélyezteti az élelmezés-biztonságot.

A Közép- és Kelet-európai Bankfigyelő Hálózat kezdeményezésére a héten 158 civil szervezet a világ minden részéről közös levélben tiltakozik az EBRD vezetőségénél a Monsantónak nyújtani tervezett pénzügyi támogatás ellen. Az aláírók egyben felszólítják a bankot, hogy értékelje újra az élelmezés-biztonsággal kapcsolatos hozzáállását, és az iparszerű, nagyüzemi gazdálkodás támogatása helyett a fenntarthatóbb, természetbarát és kisebb léptékű gazdaságok bátorítását helyezze a középpontba - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 849 324 megtekintés

Videó: 49 028 860 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7045848

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh