A hitelintézetek az ügyfelek számára kedvezőtlenül csak akkor módosíthatják a számlaszerződések feltételeit, ha az adott díj, illetve költség szerződésben rögzített számítási módját nem változtatják meg, illetve ennek során nem vezetnek be új díjat vagy költséget - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

A felügyelet tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban a hitelintézeti és fogyasztói oldalról is több megkeresést kapott arra vonatkozóan, hogy a hitelintézetek a pénzügyi tranzakciós illeték jövő évi bevezetése kapcsán módosíthatják-e a pénzforgalmi szolgáltatások körébe eső folyószámlákra vonatkozó szerződéseiket.

A kamatot, díjat vagy költséget érintő kedvezőtlen egyoldalú szerződésmódosításokat a hitelintézeti törvény ugyan nem zárja ki, ám azokra csak korlátozásokkal ad lehetőséget, a felügyelet e jogszabályi előírások betartását ellenőrzi. A tájékoztatás szerint a számlaszerződés teljes időtartamára kizárólag olyan díjat vagy költséget lehet érvényesíteni, amely az eredetileg megkötött ügyfélszerződésben a felek felsoroltak, rögzítettek - hangsúlyozza a PSZÁF.

A PSZÁF közölte, bár a törvény nem határozza meg a számítási mód fogalmát, felügyelet álláspontja szerint a szerződésben meghatározott számítási mód tág értelemben az, ha a szerződés tartalmazza, hogy az egyes kamat, díj vagy költségelemeket milyen módszer, elv útján számítják ki. Szűk értelemben pedig számítási mód az, ha a szerződés tartalmazza magát a kamat, díj vagy költségelem kiszámítását eredményező konkrét műveletet. A tranzakciós illeték esetleges átháríthatóságát a törvényi előírások mellett a piaci verseny is korlátozza - hangsúlyozza a felügyelet.

A felügyelet közölte, ha mégis megnövekednek az ügyfelek folyószámlákkal, pénzforgalmi ügyletekkel kapcsolatos terhei, a PSZÁF kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a költségnövekedés kizárólag a jogszabály adta keretek között történhessék, és hogy az ne haladja meg a pénzügyi szolgáltatókra háruló terhek mértékét, azaz a piaci szereplők ne jövedelemszerzésre használják föl az illeték bevezetését - írja közleményében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.

Forrás: narancsjuice.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 756 803 megtekintés

Videó: 48 955 121 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032447

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh