Egy hónap alatt 95 milliárd forint nem realizált vesztesége származott a háztartásoknak a gyenge forintból, hiszen ennyivel növekedett devizahitel-állományuk az átértékelődés miatt - derül ki a pénteken közölt friss statisztikából.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint február végén 7286,6 milliárd forint volt a háztartások teljes hitelállománya, ebből 3204,6 milliárd volt a forinthitel, 4082 milliárd pedig a devizaalapú kölcsön. Forintban nettó törlesztők voltak a magyar háztartások, hiszen 7,8 milliárd forinttal többet törlesztettek, mint amennyi az új hitelek összege volt. A devizahitel-állomány alakulása ennél érdekesebb, hiszen a 29,9 milliárd forintos havi törlesztést jócskán ellensúlyozta a forint gyengüléséből eredő 95 milliárdos átértékelődés, így a folyamatos törlesztés ellenére is növekedett az állomány.

A vállalati szektorban a jelek szerint nagyobb a kereslet a hitelekre, hiszen a nem pénzügyi vállalatok februárban nettó hitelfelvevők voltak, 15 milliárd forinttal haladta meg az új kihelyezés a törlesztést. A forint gyengülését kevésbé érezték meg a cégek, a 46,3 milliárd forintos havi törlesztés mellett 35,9 milliárd forinttal növelte az állományt az átértékelődés.

A jegybank összesítéséből az is kiderül, hogy a lakosság elfordult a bankbetétektől, a háztartások forintbetét-állománya 22,5 milliárd forintos csökkenés után 6662,4 milliárd volt február végén, míg devizabetétből 15,6 milliárdot vettek ki a lakossági ügyfelek, bár ezt kompenzálta a forintgyengülés hatása, így összességében egy hajszálnyival nőtt az állomány.

Az MNB adatai szerint a bankok februárban mindössze 7,7 milliárd forintnyi új lakáshitelt folyósítottak, melyek átlagos kamatlába 10,49 százalék volt. Ez gyakorlatilag stagnálást jelent januárhoz képest, viszont jelentős csökkenést mutat az egy évvel korábbi 12,3 százalékos átlagkamat után. A szabad felhasználású hitelek átlagkamata 13,89 százalék volt, míg személyi hitelt átlagosan 28,37 százalékos kamat mellett folyósítottak a pénzintézetek. A forintbetétekre 5,04 százalékos átlagos hozamot fizettek februárban a bankok, ez 38 bázisponttal maradt el a januáritól. Ebben vélhetően a sorozatos kamatvágások játszottak szerepet. A múlt hónapban egyébként 930,5 milliárd forintnyi új betéti szerződést kötöttek a bankok. Az éven belüli euróbetétek 2,16 százalékos átlagkamata 6 bázispontos csökkenést mutatott januárhoz képest, 160,1 milliárd forintnyi szerződést kötöttek.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 183 megtekintés

Videó: 48 296 481 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920323

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh