Így kell pénzt szerezni: egy startup azt ígéri, hogy eltárolja az agy tartalmát, de még fogalmuk sincs hogyan. Befektetőt viszont találtak.

A Nectome nevű vállalkozás azt ígéri, hogy olyan módon tudja eltárolni az emberi agyakat, hogy azok - egy még kifejlesztendő interfész segítségével - később feltölthetők lesznek egy felhőkörnyezetbe és ott virtuálisan létezhetnek tovább. A céget többek között a Y-Combinator nevű startup-inkubátor támogatja, emellett állami támogatásokat is sikerült szereznie, eddig kb. egymillió dollárból gazdálkodik.

Az eljáráshoz halott emberek agyát kell felhasználni, de az agyaknak bizonyos funkciókat fel kell mutatniuk. A Netcome a halálos betegekre összpontosította a figyelmét, az ilyen páciensek ugyanis Kaliforniában megtervezhetik az orvosilag támogatott öngyilkosságukat. A startup ezt a lehetőséget akarja kihasználni. Ezek szerint máshol is hagyománya van a kétségbeesett embereken nyerészkedésnek.

A vállalat jelenleg várólistát kínál, amelyhez csatlakozott Sam Altman, az Y-Combinator alapítója is. A 32 éves üzletember azt mondta, hogy biztos abban, hogy az agyát a felhőkörnyezetbe fogják feltölteni. A Nectome néhány héttel ezelőtt végezte el az első teszteket, amelyek során egy nő agyát tárolták el két órával a halála után. A szakemberek tesztelni akarják, hogy a módszer valóban működik-e az emberek esetében is, a szakemberek ugyanis korábban csak állatkísérleteket végeztek.

Michael Hendricks, a McGill Egyetem neurológusa bírálta az elképzelést és úgy vélte, hogy az egész dolog csupán egy vicc. Hozzátette: nagyon reméli, hogy a jövőbeli emberek undorodni fognak attól, hogy a 21. század leggazdagabb emberei arra használják fel a pénzüket, hogy örökké éljenek. A Nectome mindenesetre nem foglalkozik a bírálatokkal és jelezte, hogy a következő napokban további részleteket akar elárulni a módszereiről.

Az élő vagy halott agyak és a számítógépek összekötésével jelenleg számos startup és vállalkozó foglalkozik. Elon Musk például létrehozta a Neuralink nevű társaságot, és úgy véli, ha az emberi agyat közvetlenül összekapcsolják a számítógéppel, akkor az egy fontos jövőbeli technológia lehet, mert egy ilyen megoldásnak köszönhetően az emberek lépést tarthatnának a mesterséges intelligenciával.

Forrás: sg.hu / nectome.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 810 933 megtekintés

Videó: 47 975 927 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888164

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh