A közeljövőben 365 -sebesség-ellenőrzésre is alkalmas - fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek Magyarországon - erősítette meg az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-nek.

Az Index kedden számolt be a beszerzésről. A portál által "csillagháborús tervként" említett beruházás révén a kamerák nem csupán a gyorshajtókat, hanem a záróvonalat átlépőket, a leállósávot használókat is szűrnék.

Az ORFK szerdán azt közölte az MTI-vel: a KKEP-k tudása jóval túlmutat a sebesség-ellenőrzésen, hiszen képesek adatokat lekérni a hatósági nyilvántartásokból az automatikus rendszámfelismeréssel, emellett alkalmasak arra, hogy videofelvétellel számos, menet közben elkövetett jogsértést rögzítsenek.

A hatósági nyilvántartásokra példaként az útdíj, útvonalengedély, behajtási engedély, bírságnyilvántartás rendszerét sorolták fel, a rögzíthető jogsértésekre pedig a buszsáv jogosulatlan használatát, a záróvonal átlépését, a kanyarodás, irányváltoztatás szabályainak megsértését említették példaként.

A rendőrség az ország közútjain jelenleg 154 sebességmérő készüléket üzemeltet, amelyből hét fix telepítésű. Ezek jelentős részét váltják majd fel a mobil ellenőrző pontok.

Az ORFK közlése szerint a mintegy 12,5 milliárd forintos beruházás célja, hogy Magyarország megfeleljen az Európai Unió közlekedéspolitikai célkitűzésének. Hozzátették: az eddigi eredmények, a 2008 óta töretlenül javuló közúti közlekedési mutatók javítása "további erőfeszítést igényelnek".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 793 megtekintés

Videó: 48 287 469 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919553

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh