A Tamási Naperőmű Kft. beruházásaként 2,5 hektáros területen 460 millió forintból épült, 0,5 megawatt teljesítményű, napkövető rendszerű erőmű az 50 úgynevezett forgatónak és rajtuk az egyenként 70 négyzetméternyi napelemnek köszönhetően 250 háztartás éves szükségletéhez elegendő villamos energia termelésére képes.

Németh Attila, a 2011-ben alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság ügyvezetője közölte: eredetileg a Tolna megyei Tamásiban építkeztek volna, de mivel a kiszemelt területet nem sikerült megvásárolniuk, az Ormánság központjára, Sellyére esett a választásuk. A döntésben szerepet játszott a napsütéses órák magas száma, és az is, hogy itt 60 százalékos európai uniós és hazai pályázati támogatást kaptak tervük megvalósításához - mondta.

Az ügyvezető kitért arra, hogy a cég 13-15 éves megtérülési idővel és évi 25-26 millió forint árbevétellel, valamint 2,5-5 millió forint éves nyereséggel számol. "A megtérülési idő a zöld-energia átvételi árának emelkedésével rövidülhet. Ez az ár jelenleg 32 forint kilowattóránként, amely lényegesen kevesebb, mint a környező vagy a nyugat-európai országokban - jegyezte meg.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy minél több, megújuló energiákra alapozó fejlesztésre van szükség, mert ezek egyszerre teremtenek munkahelyeket, szolgálják a környezetvédelmi érdekeket, és növelik az energiaellátás biztonságát.

Hozzátette: biztos abban, hogy a jövőben egyre több helyen kezdődik a sellyeihez hasonló beruházás, mert az ösztönzőrendszerek arra irányulnak, hogy a megtérülési idő ne másfél évtized, hanem annak a fele, harmada legyen.

Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos arról szólt, hogy az ország egyik legszegényebb térsége, a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatásában fontos szerepe lehet a megújuló energiákban rejlő lehetőségek kihasználásának.

Példaként említette, hogy a naperőművek mellett biogázüzemet lehetne működtetni mezőgazdasági melléktermékekből, valamint a Sellye alatt található 60-62 Celsius fokos víz is alkalmas lehet energetikai célokra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 719 megtekintés

Videó: 48 314 093 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922725

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh