Erre évezredek óta nem volt példa, korábban természeti katasztrófák okozták a módosulást.

Egy amerikai kutatócsoport számolt be arról, hogy a kanadai Yukon területén (amely alacsony lakosságszáma miatt a „tartomány” elnevezést sem érdemelte még ki), a klímaváltozás miatti olvadás térített el egy folyót, amelynek régi medre ma homokviharok forrása. Erre jelenlegi tudásunk szerint évezredek óta nem volt példa.

Az Illionis Egyetem szakemberei a Nature Geoscience lapján tették közzé munkájuk eredményét, amely részben a véletlenek összjátéka révén alakult ki. Két kutatójuk a nyár folyamán tért vissza a területre, ahol azonban a Slims-folyó hűlt helyét találták, víznek semmi nyoma nem volt. Ehelyett homokviharok fogadták őket, amelyeket a szél, illetve a kiszáradt meder üledéke táplált, később pedig rájöttek arra, hogy a Kaskawulsh-gleccser a nagy olvadás miatt ettől eltérő irányban, az ugyanezen nevet viselő másik folyón keresztül vonul vissza, ahogy a hó- és a jégtakaró fokozatosan eltűnik. Az új áramlat egy 30 méteres kanyont vágott magának a talajban, ahogy az alacsonyabban fekvő terület felé tört utat, erre pedig a jelenlegi adatok szerint valamikor tavaly nyáron kerülhetett sor.

A gleccser az elmúlt 100 év során mintegy 1,6 kilométerrel vonult vissza, a gyorsabban olvadó hó és jég pedig egyszerűen a meredekebb (déli) irány felé vette útját. A kutatók már 2006-ban megjósolták, hogy az északi irányba vezető Slims-folyó (amely idővel a Bering-tengerbe vezette a gleccser vizét) végül eltűnik majd, azt azonban megjósolni sem merték, hogy erre mikor kerülhet sor. A jelek szerint ez már tavaly lejátszódott, ami a résztvevők szerint azért kiemelkedően fontos fejlemény, mert ilyen folyamatot évezredeken keresztül nem rögzíthettünk. Kiemelik, hogy május végén négy napon keresztül nagy esés következett be a folyó szintjében, ezt követhette a teljes kiszáradás, ami egyben kitűnő lehetőség a további kutatásra, hiszen egy kifejezetten dinamikus területről van szó.

A szakemberek hozzáteszik, hogy a klímaváltozás valódi probléma, ez pedig nemcsak a csendes-óceáni szigetvilágot érinti – a következmények gyorsak és olykor váratlanok lehetnek, így itt további meglepetésekre számíthatunk.

Forrás: sg.hu / nature.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 347 106 megtekintés

Videó: 38 576 234 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5897360

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh