Újabb magyar devizahiteles ügy érkezett az Európai Bíróságra, és egy eddig nem vizsgált problémát vet fel. Egy uniós irányelv szerint lehetséges, hogy a bankoknak meg kellett volna győződniük az adósok pénzügyi ismereteiről és tapasztalatairól, és figyelmeztetniük kellett volna őket, ha nem tartotta őket megfelelőnek.

Új, a devizahitelezéssel kapcsolatos ügy érkezett a napokban az Európai Bíróságra a Ráckevei Járásbíróságtól – közölte a bíróság sajtóosztálya. Egy Európai Bíróságra került ügyből, a Kásler házaspár OTP elleni peréből már komoly baja lett a bankoknak. Emiatt kell idén visszafizetniük az árfolyamrést, és hozzájárult ahhoz, hogy a kormány végül törvényjavaslatot nyújtott be az egyoldalú kamatemelések visszafizetéséről.

Az újabb ügyben a magyar bíróság a probléma egy eddig nem vizsgált vetületével foglalkozik. Lényegében azt kérdezi a luxembourgi testülettől, hogy a devizahitel nyújtása olyan tőkepiaci devizaműveletnek minősül-e, amelyre vonatkoznak a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelv befektetővédelmi rendelkezései.

Ez utóbbiak ugyanis arra kötelezik a befektetési vállalkozásokat, hogy informálódjanak az ügyfél releváns befektetési ismereteiről és tapasztalatairól a kiválasztott termék vagy szolgáltatás szempontjából, valamint pénzügyi helyzetéről és befektetési céljairól azért, hogy az ügyfél számára megfelelő befektetési szolgáltatásokat és pénzügyi eszközöket kínálhassanak.

E rendelkezések szerint, ha a befektetési vállalkozás a kapott információ alapján úgy ítéli meg, hogy a termék vagy a szolgáltatás nem megfelelő az ügyfél számára, akkor erre az ügyfelet kifejezetten figyelmeztetnie kell.

A Ráckevei Járásbíróság arra is kíváncsi, hogy a devizahitel-szerződések megkötésekor az irányelv befektetővédelmi rendelkezései szerinti tájékoztatás elmaradása az ilyen szerződések semmisségét vonja-e maga után.

Forrás: hvg.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 319 megtekintés

Videó: 48 298 597 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920508

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh