Megkezdte a működést az új geotermikus fűtésrendszer Szegeden, a sikeres indulás után újabb jelentkezők várnak a csatlakozásra - mondta el a projekt zárása alkalmából tartott rendezvényen az üzemeltető, Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője szerdán az MTI-nek.

Péter Tamás kifejtette: a tavaly márciusban indított projekt keretében a belvárosban 25, Újszegeden 12 intézmény fűtéséhez biztosítanak helyben kitermelt geotermikus energiát. A 100 százalékban hazai beruházók tulajdonában lévő, szegedi székhelyű Geotermikus Szolgáltató Kft. a belvárosi körre 997 millió forint uniós támogatást, az újszegedire közel 597 millió forint uniós támogatást nyert, ez összességében 49 százalékos intenzitást jelent.

A két, együttesen 3,2 milliárd forintos projekt célja az volt, hogy az intézményi hálózat energiaellátását egy rendszerben, környezetkímélő, helyben kitermelt, geotermikus energiával biztosítsák.

A belvárosi termálkört már áprilisban átadták, az újszegedi termálkör pedig most kezdte meg az üzemet. Szeged egyetemi és klinikai negyedében, a 2 milliárd forintos beruházással épült belvárosi termálkör egy termelő és két visszasajtoló termálkútból, 25 intézményi hőközpontból - köztük 12 klinikai, 6 oktatási épületben, 5 kollégiumban, a városi könyvtárban és egy szállodában - és az ezeket összekötő, mintegy 3500 méter hosszú, föld alá telepített távvezeték-hálózatból áll. A rendszer 2000 méter mélyről felhozott 90-92 Celsius fokos termálvíz segítségével fűti a hálózatra csatlakoztatott fogyasztókat. A másik termálkör Újszegeden, 1,2 milliárd forintos beruházással épült, egy termelő és két visszasajtoló termálkútból, 12 intézményi hőközpontból és az ezeket összekötő közel 3100 méter hosszú távvezeték-hálózatból áll. A 2014-es fűtési szezontól kezdve a rendszer 12 újszegedi intézményt - köztük a Városi Sportcsarnokot és Uszodát, az újszegedi gyermekkórházat és MÁV Rendelőt, az SZTE újszegedi karait, egy középiskolát és három kollégiumot - lát el környezetkímélő, megújuló geotermikus energiával. A vezető hozzátette: már újabb jelentkezők is csatlakoznának a rendszerhez. Így valószínűleg a szegedi részen már a jövő héten megkezdődnek a munkálatok a Nagyáruház bekapcsolására, illetve tárgyalnak a püspöki palota, a mellette levő Hittudományi Főiskola és a Dóm bevonásáról. Az újszegedi részen egy magánklinika és egy idősek otthona csatlakozna. A beruházás egyik kiemelt partnere a Szegedi Tudományegyetem. A projektről Majó Zoltán az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: az SZTE-nek több mint 300 épülete van, amelyek éves energiaköltsége nagyságrendileg 2 milliárd forint. A projekttől azt várják, hogy ezek a költségek 10 százalékkal csökkennek.

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer korszerűsítése Szarvason

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer korszerűsítése Szarvason, a közintézményeket és lakásokat is ellátó rendszer modernizációját 732 millió forint költséggel végezték el, európai uniós támogatás segítségével - tájékoztatta Szarvas polgármestere az MTI-t szerdán.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP) kiemelte: a beruházási program fő célja az volt, hogy kiváltsák a földgázt, és olcsóbb energiával lássák el a városi termálhő-központokra csatlakoztatott önkormányzati intézményeket, a szarvasi főiskolát, a közintézményeket és a csatlakozott lakásokat.

Hangsúlyozta: a termálkút 98 fokos vizével száz százalékban kiváltható az intézményekben gázfelhasználás, miközben mérséklődik a szén-dioxid és az egyéb, üvegházhatású gázok kibocsátása. A modernizált rendszerrel az energiaköltségek mintegy negyven százalékkal mérséklődhetnek.

A kivitelezési munkálatok februárban indultak, a beruházásra az önkormányzat 623 millió forint EU támogatást nyert az Új Széchényi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pénzügyi keretéből. A projekt teljes költsége 732,64 millió forint.

Szarvason 15 éve épült ki a meleg vizet és fűtési energiát biztosító geotermikus rendszer, felújítása időszerű volt. A beruházási program keretében rozsdamentes vezetékekkel váltották ki a régi, korrodálódott hálózat egészét, a termelő kutaknál új, energiatakarékos gépészeti elemeket építettek be, az üzemeltetés biztonságát pedig új távfelügyeleti rendszer szolgálja - mondta el Babák Mihály.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 869 204 megtekintés

Videó: 49 050 782 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052551

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh