Egyre többször vetődik fel az a kérdés a PSZÁF-hoz, mint felügyeleti szervhez információért, felvilágosításért forduló hitelesekben, hogy a Felügyelet szereptévesztése, a hozzá nem értés vagy egyszerűen a bank lobbi számlájára írható-e?

Miért van az, hogy a Felügyelet eredeti alapelveivel és célkitűzéseivel ellentétben mindent megtesz annak érdekében, hogy a bankot védje a fogyasztótól?

A PSZÁF működési alapelvei és általános célkitűzései:

20. A Felügyelet fokozottan segíti a fogyasztókat abban, hogy megismerjék a pénzügyi piacok és szolgáltatások sajátosságait, az azokkal járó és a rájuk háruló kockázatokat. Hozzájárul a fogyasztók pénzügyi tudásának bővítéséhez, jogaik tudatosításához, a pénzügyi szervezetek szolgáltatásai és a velük járó kockázatok általános megismertetéséhez.

Sajnos a fent idézett pont figyelmen kívül hagyásában és a fogyasztók félretájékoztatásban oroszlánrészt vállal az ügyfélszolgálatot vezető főosztályvezető úr, akinek nevével fémjelzett levelet egyik „sorstársunk” juttatta el hozzánk.

A levél megtekinthető a hitelesmagyar.com oldalon: Kattintson ide...

A válaszlevélből kiderül többek között, hogy az árfolyamrés, mint olyan, nem költség egy hitelnél. Mindezen kijelentés, az állítás igazolására külön kiemelve szerepel a levélben.

A főosztályvezető úr , csak azt az apró tényt nem vette figyelembe ,hogy a PSZÁF honlapján a Tudástár menüpontban, a mai napig megtalálható egy 2005-ben az Elemzési és kutatási főosztály által kiadott elemzés, amely a következő megállapítást tartalmazza:

A deviza hitelezés során felmerülő speciális költségek közül a THM mutató csak azokat a költségeket veheti számításba, amelyek biztosan felmerülnek, mint például:

- a deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbséget (árfolyamrés),

- konverziós díjat,

De az elemzés itt nem áll meg, külön kiemelve megjegyzi:

Ezt a költséget a teljes hiteldíj mutatónak (THM) tartalmaznia kell.

A teljes elemzés letölthető a PSZÁF honlapjáról: Kattintson ide...

Meg kell jegyezni azonban, hogy a PSZÁF válaszlevele teljes mértékben azonosul a bankok törvénytisztelő magatartásával és a PSZÁF következő célkitűzésével:

27. A Felügyelet működése során magára nézve is iránymutatónak tekinti azokat a normákat, etikai elveket, melyeket a piac szereplőitől elvár.

Hiteles Magyarok Fóruma

Forrás: hitelesmagyar.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 194 086 megtekintés

Videó: 32 736 702 megtekintés

Látogatók

Összesen5522812

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh