Vasárnap kezdődik országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok, akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-je után bírsággal sújthatók - közölte a Nébih a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.   

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.    

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.   

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken - olvasható a hivatal közleményében.    

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok a védekezésre megszabott határnap előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 486 megtekintés

Videó: 48 292 894 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920042

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh