Március elejéig az érintettek közel fele jelentkezett be a rokkantsági ellátással kapcsolatos felülvizsgálatra, a határidő március végén jár le.

Alig két hét áll rendelkezésre arra, hogy komplex felülvizsgálatra jelentkezzen be az a közel 100 ezer korábbi rokkantnyugdíjas, illetve rendszeres szociális járadékban részesülő, aki a tavalyi átalakítások miatt idén már nem feltétlenül jogosult ellátásra. A megváltozott munkaképességűek ellátásait átalakító tavalyi törvény szerint azoknak a III. csoportos rokkantnyugdíjasoknak, illetve szociális járadékosoknak kell március 31-ig az illetékes hatóságnál jelentkezniük, akik 57. életévüket 2011 után töltik be, illetve rehabilitáció nélkül nem tudnak kereső tevékenységet folytatni − ennek hiányában 2012-től rehabilitációs ellátássá alakult korábbi járandóságuk májustól megszűnik. Március 5-ig a 111 ezer III. csoportos rokkantnyugdíjas, baleseti rokkantnyugdíjas, illetve 84 ezer járadékosból 102 851-en adtak be felülvizsgálati kérelmet − tájékoztatta a Napi Gazdaságot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi).

A komplex felülvizsgálatokat 2013 végéig végezheti el a hatóság, a vizsgálat időpontjáig, majd a felülvizsgálati kérelemről szóló döntés kézhezvételét követő 2 hónapig az érintettek a korábbi ellátásuknak megfelelő összeget kapnak.

Azoknál, akiket rehabilitálhatónak talált a bizottság, attól függően változhat az ellátás összege, hogy rövidebb vagy hosszabb időt vesz igénybe a rehabilitáció: előbbiek a közfoglalkoztatási bér 40 százalékára (havi 28 720 forintra) számíthatnak, utóbbiaknál pedig 80 százalék (havi 57 440 forint) lehet az ellátás összege.

A kormány mindezek mellett járulékkedvezménnyel is támogatná a munkaerőpiacra való visszatérést. A megváltozott munkaképességűek, korábbi rokkantnyugdíjasok foglalkoztatását teljes járulékmentességgel ösztönző rehabilitációs kártyáról szóló rendelet egyelőre készül a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ezt a tervek szerint az adóhatóság állítaná ki, érvényessége pedig felülvizsgálattól felülvizsgálatig tartana.

A rokkantsági és rehabilitációs ellátások finanszírozására (amely magában foglalja mind a rokkantsági, mind pedig a rehabilitációs ellátást) 2012-ben a központi költségvetésben az Egészségbiztosítási Alap fejezetében 342,3 milliárd forintot különítettek el.

A Nefmi két, jelentősebb költségvetésű uniós programmal segítené elő a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását: az Új Széchenyi terv egyik kiemelt konstrukcióját már kiírták, a program két másik komponensének pedig az előkészítése zajlik jelenleg, ezt az első félévben, 9,8 milliárd forintos kerettel írják majd ki, illetve a Támop 1.1.1 is az első félévben indulhat, 11,7 milliárd forinttal.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 67 417 756 megtekintés

Videó: 41 171 428 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6051385

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh