A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődött csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át rekordszámú, 1600 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban. A busójáráson 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, népdaléneklési verseny, többféle táncház és számos néptáncelőadás, sokacbál, busó lakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozás és kiállítás is neves művészek által készített busóálarcokból - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájára éppen tíz éve felkerült népszokás idei rendezvényein 60 busócsoport 1600 busója és egyéb maskarása vesz részt, a kiemelt rendezvényekre legalább 80-100 ezer látogatót várnak.

A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a mohácsi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

Az idei rendezvény részletes programja a mohacsibusojaras.hu/teljes-program/ oldalon olvasható.

Forrás: mult-kor.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 848 megtekintés

Videó: 47 974 242 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888036

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh