Az Európai Bizottság hivatalosan is elindította "Európai Egyetemek" elnevezésű új programját, hogy átjárhatóbb, globális értelemben is versenyképesebb felsőoktatási tér jöjjön létre Európa-szerte - közölte az egyik konzorciumban részt vevő Pécsi Tudományegyetem (PTE) pénteken az MTI-vel.   

A brüsszeli programindító konferencia másnapján kiadott közleményben emlékeztettek arra, a kezdeményezés célja az európai felsőoktatás megújítása. Ennek keretében egyetemi szövetségek jöttek létre idén tavasszal és nyáron. Az összesen 85 millió eurós, tehát mintegy 28 milliárd forintos költségvetésből dolgozó, konzorciumokba tömörült felsőoktatási intézmények témacsoportokban munkálkodnak.   

A Pécsi Tudományegyetem öt magyar intézmény egyikeként vesz részt e folyamatban. Az első körben Magyarországról tagja még a szövetségeknek az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Közép-európai Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.   

A PTE a potsdami egyetem által vezetett European Digital UniverCity (EDUC) projekt keretében olasz, cseh, francia, német egyetemekkel együttműködve dolgozik majd, s a nemzetköziesítési koncepció fejlesztését koordinálja.   

Az intézmény közleménye szerint gyökeresen fogják átalakítani Európa felsőoktatását ezek az egyetemi szövetségek. A program ugyanis közös képzési programokkal, oktatási és kutatási együttműködésekkel fokozza az egyetemi hallgatók, oktatók és az adminisztrációban dolgozó munkatársak mobilitását - írták.   

Hozzátették, a csütörtöki brüsszeli programindító konferencián bejelentették, hogy a pályázatok első fordulójában eddigi tizenhét egyetemi szövetség nyert el támogatást, ezt a számot további huszonnéggyel emelnék 2020-tól.   

A tizenhét szövetségben az Európai Unió huszonnégy országának egyetemei vesznek részt, száztizennégy intézményt reprezentálva - áll a közleményben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 220 megtekintés

Videó: 48 296 596 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920330

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh