Antropológusok és régészek közreműködésével megkezdődik a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak 2025-ig tartó tudományos vizsgálata - tájékoztatta a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI) szerdán az MTI-t.

Az intézmény közleménye szerint a feltárásokat a pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik. A DDNPI kezdeményezésére most decemberben induló és 2025-ig tartó munkálatok az Agrárminisztérium támogatásával zajlanak.   

A vizsgálatokkal el szeretnék érni, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a későbbiekben a legújabb antropológiai, régészeti, történészeti kutatások eredményeit felhasználva mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét. Mint írták, mindezt egy a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelő teljesen új interaktív kiállítás formájában tennék meg.   

A közleményben kitértek arra is, hogy a kutatási program és a feltárás minden egyes eseményét előzetesen egyeztetik a Nemzeti Örökség Intézetével. A feltárások és a kutatások ideje alatt a Mohácsi Nemzeti Emlékhely szokott rendben működik tovább, nyitvatartási idejét nem módosítják a munkálatok.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 806 634 megtekintés

Videó: 47 969 740 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887679

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh