A magyarországi Mecsek-Völgység-Hegyhát Helyi Akciócsoport Skóciába látogatott a Dumfries & Galloway központjába. A találkozó célja a skót energiagazdálkodás és az alternatív erőforrásokban rejlő felhasználási lehetőségek megismerése volt. Az új technológiák és tapasztalatok elsajátításánál elsődleges szempontként szolgált a jó gyakorlatok hazai környezetben történő hasznosítása. A tanulmányút az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül valósult meg.

A négynapos utazás során a magyarországi küldöttség tagjai az energiagazdálkodásra vonatkozó ismeretek mellett a fenntartható fejlődés során alkalmazható ismeretekkel gazdagodtak. Moffat városában az erdőgazdálkodásról megtekintett előadást követően a Beattock iskolába látogattak, melynek érdekessége, hogy energiaszolgáltatásuk teljes egészét napelemekből és biokazánból nyerik. A South West Woods biomassza-feldolgozó üzemben a tűzifa előállítás lépéseivel ismerkedhettek meg, melynek gyártása a korszerű technikának köszönhetően gyorsan és hatékonyan történik.

A látogatás alkalmával több szakmai programon is részt vettek, köztük a Gatehouse of Fleet településén tartott előadáson. A prezentációk témája a megújuló energiára épülő és közösségfejlesztő projektek ismertetése volt, majd az egyes technológiák – mint például a szélenergia felhasználási lehetőségei – részletesen is bemutatásra kerültek. A Cream of Galloway látogatóközpontban az organikus tehéngazdálkodás és a helyi termékeket előállító, szélerőművel működő sajt és jégkrém üzemet tekintették meg.

A Dumfries városban megrendezésre került workshop alkalmával betekintést nyerhettek az önkormányzati energiagazdálkodás folyamataiba, a helyi Energiaügynökség előadása során pedig megismerkedtek a környezeti terhelés csökkentése területén tett törekvésekkel. A Megújulóenergia-hasznosítási tervek kidolgozása során a jelenlevők csoportokra bontva megosztották egymással tapasztalataikat és jövőbeli terveiket. Az út utolsó állomása a Barony College erdőgazdálkodási oktatóközpont volt, ahol a magyar akció csoport tagjai széles körű ismereteket kaptak a központ tevékenységét, képzési lehetőségeit és a megújuló energiára vonatkozó kutatásait illetően.

A program sikerességét a megszerzett tapasztalatok hazánkban történő hasznosítására irányuló törekvések igazolják. A továbbiakban várható együttműködés eredményessége érdekében az akció csoportok képviselői további, szakmai programokkal egybekötött utat szerveznek, melynek kapcsán a skót Dumfries & Galloway tagjai Magyarországra látogatnak. A tanulmányútra várhatóan 2013 decemberében kerül sor.

Az európai uniós fejlesztési és nemzeti költségvetési forrásokat is felhasználó Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Programját azért indította útjára 2012-ben a magyar kormányzat, hogy több átfogó, egymással szorosan összefüggő területen – agrár- és élelmiszer-gazdaság, vidékfejlesztés, környezet- és természetvédelem – támogassa a vidéki Magyarország fejlődését.

A Darányi Ignác Terv kiemelt célkitűzései közé tartozik a vidék népességmegtartó és foglalkoztatási erejének, valamint a magyar mezőgazdaság versenyképességének növelése annak érdekében, hogy minél több és jobb minőségű élelmiszert állítsanak elő a magyar termelők.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében összesen mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás került-kerül felhasználásra a vidéki élet minőségének javítására.

A Darányi Ignác Tervről további információkat a www.umvp.hu weboldalon találhat!

Forrás: sajtóközlemény

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 702 069 megtekintés

Videó: 48 914 353 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024880

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh