Az elmúlt évek hagyományát felelevenítve a Zsolnay Negyedben idén is leszüretelik a levendulakertek színpompás virágtermését. A levendulát csokrokba kötik, amelyeket a látogatók is hazavihetnek. A szüreten szombaton, június 23-án lehet részt venni.

A Planetárium kupolája mellett két levenduláskert is található, a látogatók itt egy-egy csokor levendulát vehetnek át 10.00-14.00 óra között. A levendulacsokor beszerzése előtt vagy után érdemes maradni a negyedben, az érdeklődők megnézhetnek egy előadást a légkondicionált Planetáriumban, vagy a különleges Zsolnay kiállításokat is megcsodálhatják. Ajánlható a 11.00 órakor induló Hűsítő séta is, melynek során idegenvezető mutatja be a negyed történetét, a program végén frissítő limonádé várja a vendégeket.

A kézműves Boltok utcájának üzletei is csatlakoznak a levendulaszürethez:

A CsokoLáda Csokibolt 10% kedvezményt biztosít a levendulás bonbon és a levendulás ét- és tejcsokoládé tábla árából.

A Nosztalgia Cukorkabolt 10% kedvezményt biztosít a levendulás selyemcukor árából.

A Signo Galéria 10% kedvezményt biztosít a levendulás termékek árából (szappan, illatpárna, illóolaj)

Néhány tipp és tanács a levendula felhasználásához:

A jellegzetes lila színű virágok kinyílása után szárával együtt vágjuk le a levendulát. A levendulaszálakat csokorba kötve, buzogány formában összefonva vagy koszorúként összefűzve még hetekig élvezhetjük látványát és kellemes, üdítő illatát.

A termesztők is a frissen learatott levendulából sajtolják ki az illóolajat, melyet bio-boltban vagy gyógyszertárban megvásárolhatunk. A levendulaolaj gyógyító, valamint egyszerre nyugtató és élénkítő hatása lévén testi és lelki bajok orvosolására alkalmas.

További felhasználása:

Fürdővízbe csepegtetve izmok ellazítására, görcsök enyhítésére és a bőr puhábbá tételére.
Inhalálással légutak tisztítására és fertőtlenítésére.
Rovarcsípés okozta viszketés enyhítésére.
Gyulladt, leégett vagy ekcémás bőr gyógyítására.
Masszázsolajként izmok, ízületek gyulladásának csökkentésére, reumás fájdalmak kezelésére.
Párologtatva feszültségoldásra, közérzetjavításra, fejfájás csillapításra, pihenéshez és alvászavarok megszüntetésére.

A frissen levágott levendula szárítása csokrokba kötve, árnyékos és szellős helyen, lefelé lógatva ideális. A virágokat – a szárakról leszedegetve – külön is megszáríthatjuk egy tálcán. Azonban könnyebb és egyszerűbb, ha a már megszáradt szárakról morzsoljuk le a virágfejeket. A levendula szárítva is megőrzi jellegzetes színét, illatát és gyógyhatását, ilyen állapotában szintén sokféleképpen tudjuk hasznosítani.
A szárított levendulavirágok leforrázásával gyógyteát készíthetünk, amely jótékony hatással van a fejfájásra, az alvászavarra, a stresszre és az idegeskedésből eredő gyomorpanaszokra. A virágfejek forrázásából kapott főzetet hozzáadhatjuk a fürdővízhez is, amely így nyugtató hatású lesz, továbbá csökkenti az izomfájdalmakat, serkenti a vérkeringést és segíti a bőr regenerálódását.
A levendula megszárított levelét fűszerként használhatjuk fel.

Szárított levendulavirággal megtölthetünk vászonból vagy organzából készült kisebb zsákokat és párnácskákat, amelyeket a szekrénybe beakasztva vagy a ruhák közé elhelyezve molyok ellen alkalmazhatunk. Kosárba téve vagy színes szalaggal csokorba kötve lakásunk dísze is lehet a szárított levendula.

Forrás: Zsolnay Negyed

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 713 437 megtekintés

Videó: 48 925 929 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027152

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh