A Corriera della Sera olasz lap úgy tudja, hogy izraeli és amerikai tudósok különféle rovarokkal és csigákkal folytatnak kísérleteket, hogy a későbbiekben hírszerzői célra használják fel őket.

Ön már fél órája hajtja el magától a pimasz legyet, ami állandóan a feje körül zöngicsél? Lehet, hogy a légy feladatot teljesít. Mondjuk az asztalon levő dokumentumokat fényképezi. Mulatságos? Nagyon gyakori, amikor a fantasztikus regények íróinak képzeletvilága megelevenedik. Napjainkban Oroszországban a tudósok sikeres kísérletet folytatnak apró élőlények elképzelhető felhasználásához az hírszerzésben. Karina Szárkiszova, az Orosz Tudományos Akadémia Idegműködési és Neurofiziológiai Intézetének munkatársa, a biológiai tudományok doktora a téma kapcsán kijelentette:

- Rákényszeríteni az állatokat arra, hogy olyan irányban haladjanak, amilyenbe mi akarjuk, jussanak el egyik tárgytól a másikig, menjenek fel, majd jöjjenek le a lépcsőn, menjenek balra, majd jobbra: most ezt én és a csoportomban dolgozó munkatársak megvalósították. Az állatoknak van olyan agyi zónájuk, amelyek elektromos stimulációja eufóriás állapotot hoz létre. Egy patkánynál elektródokat építettünk ebbe a zónába, a hátára egy kis hátizsákot erősítettünk, amelyben generátor volt. Ezt a generátort távolsági irányítással működtettem. Laptopról figyeltem a patkány mozgását, és ösztönöztem, ha jó irányban haladt. De a végcél itt az, hogy mindezt gondolatban kell elvégezni, és ez is megvalósítható.

A tudományban ezt az irányt most ígéretesnek tartják – mondta Vjacseszlav Dubinyin, a moszkvai Lomonoszov Egyetem biológia karának professzora.

- Bioetikai szempontból számos kérdés vetődik fel ezeknek a kísérleteknek a kapcsán. De másrészt, ha nem katonai használatról van szó: például, ha ez a patkány a rászerelt videokamerával a földrengés után romokban heverő háznál bolyong, akkor ez lehetővé teszi, hogy megtaláljuk a romok alatt levő embereket. Ezért érdekes és perspektivikus ez az irány. A rovarok esetében ez azért kétségesebb: sokkal apróbb technikára van szükség. Egy csótány nagyobb terhet nem bír el. De elvben ilyen technikát is létre lehet hozni.

A nanotechnológiák korában a méretek nem jelentenek problémát. Már voltak olyan kísérletek, amikor csigák és csótányok maguk generálták az energiát. Vagyis most már csak azt kell kigondolni, hogyan védjék meg a szárnyas, hatlábú és egyéb rovar-hírszerzőket a serény takarítónőktől, és a kettős rendeltetésű biológiai robotok „előállítása” szalagrendszerben működhet.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 712 674 megtekintés

Videó: 48 925 276 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027002

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh