Erre a következtetésre jutottak egy hosszútávú tanulmány készítői.

A klímaváltozás és annak várható következményei kapcsán gyakran látnak napvilágot különböző felmérések és előrejelzések, eközben azonban a rovarok mennyiségét is igyekeznek a kutatók jobban megbecsülni, hiszen ennek legalább olyan fontos szerepe van környezetünkben, mint a hőmérséklet változásának. Egy most közzétett tanulmányban a negyven évvel ezelőtti állapotokat vetették össze a friss mérésekkel, az eredmény pedig lesújtó.

A New York állambeli Rensselaer Polytechnic Institute most elkészült anyagában arról olvashatunk, hogy szakértőik először a hetvenes években vizsgálták meg a Puerto Rico szigetén lévő trópusi esőerdőt, amely egyben az egyetlen ilyen helyszín az USA természetvédelmi területeit összefogó hálózatban.

Az El Yunque 1976 és 1977 óta a jelek szerint nagy változáson ment keresztül, hiszen a csapat tagjainak rögtön feltűnt, hogy jóval kevesebb madarat láttak a környéken, ez pedig közvetlen összefüggésben van a rovarok mennyiségével. A két különböző módszerrel általuk befogott gerinctelenek száraz tömege negyedére, illetve egynyolcadára esett vissza, míg a ragadós felülettel a felszínen elkapott példányoké 60-szor volt most kisebb, mint 4 évtizeddel ezelőtt. A pillangók, a szöcskék, a pókok, valamint egyéb, az erdőben gyakran előforduló állatok kisebb mennyiségben vannak jelen, az ok pedig egyértelműnek tűnik.

Tekintettel arra, hogy a rovarirtók használata 1969 óta 80 százalékkal esett vissza ezen a szigeten (amely amerikai területnek minősül, de továbbra sem számít államnak), ez kevésbé írható ennek számlájára.

A klímaváltozás (beleértve a gyakoribb és erősebb hurrikánokat) viszont egyértelműen szerepet játszik a mindenütt megfigyelhető drámai visszaesésben, amit különböző európai tanulmányok is megerősíteni látszanak. Egy 2014-es anyagban például arra mutattak rá, hogy a bogarak és méhek száma 45 százalékkal csökkent az elmúlt 35 évben, míg egy tavalyi munkában a német természetvédelmi területeken mutattak ki 76 százalékos visszaesést a repülő rovarok mennyiségében.

A trópusi vidékeken további csökkenés várható, az egyenlítőtől távolabbi régiókban viszont a rovarok nagyobb mennyiségű termést fognak elpusztítani, a metabolizmus fokozódása miatt, hogy azután a belső kémiai rendszerük megbomoljon és többé ne rakjanak petéket. Mivel számos esetben a rovarok segítségével valósul meg a beporzás és a növényfajok reprodukciója, ez komoly hatással lesz a növénytermesztésre is.

Forrás: sg.hu / phys.org  / news.rpi.edu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 552 megtekintés

Videó: 47 973 875 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888006

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh