A kínai Csang’o 4 leszállóegysége egy pici biodómot is magával vitt, amelyben mostanra kicsíráztak az első magok.

Az űreszköz január elején szállt le a Hold túlsó oldalán található Kármán-kráterbe (a fenti képet a vele utazó rover készítette pár napja), és bár a küldetés elsődleges célja a szokatlanul mély becsapódásnyom kőzettani vizsgálata, a biológusok és az érdeklődők a növénytani kísérlet eredményeit is türelmetlenül várták. És nem is kellett sokáig várakozniuk, a Holdon végrehajtott első növénytermesztési kísérlet ugyanis már meg is hozta gyümölcsét: a nemrég nyilvánosságra hozott képek szerint a felküldött magok elkezdtek kikelni, és leveleket bontani.

Bár a Nemzetközi Űrállomáson már zajlottak hasonló növénynövesztési kísérletek, ez az első alkalom, hogy egy másik égitest felszínén próbálkoznak ilyesmivel a szakértők. Márpedig a növénytermesztés Földön kívüli megoldása kulcsfontosságú lehet, ha az emberiség tartósan lakott létesítményeket akar létrehozni a Holdon vagy éppen a Marson, ahol az űrhajósok nem hagyatkozhatnak kizárólag a bolygónkról érkező utánpótlásra.

A Csang’o 4 miniatűr holdi bioszférája egy 18 centiméter átmérőjű, vödörszerű konténer, amelyben levegő, víz és termőföld van. A földbe gyapot-, lúdfű-, repce- és burgonyamagokat ültettek, amelyek közül a kísérletért felelős kutatók nyilatkozata és a január 7-én készült képek tanúsága szerint eddigre a gyapotmagok egyike biztosan kikelt. A pici biodómban a növényeken kívül ecetmuslica peték és élesztőgombák is vannak.

Az organizmusokat a tároló fala megvédi a nagy hőmérsékletingadozástól, és az intenzív sugárzástól. Az élőlények elviekben együttesen képesek lehetnek egy nagyjából önfenntartó miniökoszisztéma kialakítására, amelyben a növények oxigént és táplálékot termelnek az ecetmuslicák számára, miközben az élesztőgombák lebontják a rovarok ürülékét és a halott növényi részeket, újabb táplálékforrást biztosítva a rendszer számára.

A mostani küldetés fontos lépés Kína ambiciózus holdi terveinek megvalósulása felé, amelyek közt a közeljövőben szerepel egy emberes holdraszállás, pár évtizeden belül pedig holdi kolónia létesítése is, amelynek működtetéséhez, ahogy már említettük, biztosan szükség lesz a növénytermesztés helyben való megoldására.

Forrás: ipon.hu / newscientist.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 122 megtekintés

Videó: 47 971 809 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887866

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh