A természeti katasztrófák hírnökeinek tartott, ritkán látható mélytengeri teremtményeket, szíjhalakat fogtak ki halászok a japán Okinava sziget közelében.

A két állat - egy nagyjából 3,6 méteres és egy 4 méteres - a sziget délnyugati részénél akadt a halászhálókba még január 28-án - írta a The Japan Times című angol nyelvű japán napilap honlapja. Az ezüstösen csillogó teremtmények egyike kettészakadt, amikor behúzták a hajóra, ezért egy része szasimiként végezte a helyi halászok tányérján. A másik példány a kikötést követően pusztult el. Mindkét állat maradványait konzerválni fogják.   

A szapporói Hokkaido Egyetem nyugalmazott professzora, Amaoka Kunio szerint ezek a mélytengeri teremtmények nagyon ritkán láthatóak, és már az is nagy meglepetés, hogy még egyáltalán életben voltak, amikor rájuk találtak a halászhálóban. A szíjhalak több száz méteres mélységben, sokszor ezer méter mélyen élnek. A szakember szerint a januárban kifogott példányok "valahogy felkeveredtek a vízfelszínre".   

A motobui Csuraumi Akvárium feljegyzései szerint Okinava környékén legutóbb két évtizeddel ezelőtt, Iedzsima szigetnél vetődött szárazföldre egy mélytengeri szíjhal, az Okinawa Times című lap tudni vél egy 2011-es esetről is. A most kifogott óriási halakat a motobui akvárium nevezetességeként őrizték volna meg, ha nem pusztulnak el. A Csendes-, az Indiai- és az Atlanti-óceánban is előforduló szíjhalak hossza elérheti az 5,5 métert, testük ezüstös színű, piros hátúszójuk taréjként fut végig gerincük vonalában. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán. Idén már több szíjhal teteme is partra vetődött Japánban és Peruban, amit sokan egy újabb földrengés vagy szökőár előjeleként értelmeznek.   

Japánban hagyományosan a "Tengeristen palotájának hírnökeként" tartják számon a szíjhalat, és a legenda szerint amikor ezek a teremtmények partra vetődnek, akkor víz alatti földrengés várható. A legendát némileg beigazolni látszott a 2011-es japán földrengés és cunami, mivel a katasztrófát megelőző évben legkevesebb tucatnyi szíjhal vetődött partra Japánban. A szíjhalészlelések és a földrengések közötti kapcsolat ugyanakkor tudományosan nem megalapozott. Az Uozui Akvárium munkatársa, Szaiba Kazusza szerint a globális felmelegedés vagy a földkéreg apró változásai okozhatnak "olyan áramlatot, amely a vízfelszínre sodorja a mélytengeri teremtményeket".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 808 897 megtekintés

Videó: 47 972 947 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887933

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh