A nagy erejű földrengések jóval gyorsabb ütemű tengerszint-emelkedést eredményezhetnek, mint a klímaváltozás, vagyis nagyobb fenyegetést jelenthetnek a csendes-óceáni államok egy részére - figyelmeztetnek ausztrál kutatók.

A Newcastle-i Egyetem professzora, Shin-Chan Han megállapította, hogy Amerikai Szamoa térségében a globális átlagnál ötször gyorsabban emelkedik a tengerszint a Szamoát és Tongát is érintő 2009-es földrengések nyomán beindult talajsüllyedés miatt. "Ez sokkal nagyobb veszélyt jelenthet a régióra nézve, mint az éghajlatváltozás hatásai" - hangsúlyozta a szakember.   

"A talajsüllyedésből eredő tengerszint-emelkedés Amerikai Szamoán várhatóan pont annyi, ha nem több, mint, amennyit az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) helyezett kilátásba Szamoára vonatkozóan a legmagasabb szintű szén-dioxid-kibocsátással kísért klímaváltozás esetén" - magyarázta Han.   

A professzor műholdfelvételek révén állapította meg, hogy a földrengést követő nyolc évben a talaj évente 16 millimétert süllyedt Amerikai Szamoán, szemben a Szamoa térségében mért évi 8-10 milliméterrel.   

Han szerint a kormányoknak sürgősen felül kellene vizsgálniuk a tengerszint-emelkedésre vonatkozó előrejelzéseket azon országok esetében, amelyeket nagy erejű földrengések ráztak meg, mivel egy 8-as erősségű földmozgás komoly változásokat idézhet elő a földkéregben.   

A szakember hozzátette, más országok, például Japán és Új-Zéland esetében a nagyobb rengések akár talajemelkedéshez is vezethetnek, ennek megerősítéséhez azonban további vizsgálatokra van szükség.

Forrás: MTI / newcastle.edu.au

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 069 801 megtekintés

Videó: 48 297 839 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920426

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh